Jaroslav Komínek

  • KSČM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2020 16:45:30

V hlavní roli sportu Fotbal

V hlavní roli sportu Fotbal

Ani tomu, kdo se moc nezajímá o fotbal, nemohlo uniknout, co se v tomto sportu událo. Řekl bych, že naším fotbalem otřásly přinejmenším dva skandály.

Tím prvním, dle mého velmi kontroverzním, bylo pokleknutí na podporu hnutí BLM před začátkem utkání Skotsko – Česko v Lize národů. Údajně na požádání domácího týmu, dle vyjádření tiskového mluvčího české reprezentace. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Zvláště na sociálních sítích se strhla tvrdá kritika, a to od fanoušků okresního přeboru, až po politiky. Já si myslím, že sport by měl zůstat sportem a politika do sportu nepatří. A když už, tak by se mělo všem měřit „stejným metrem“. Stačí si vzpomenout třeba na to, jak v poháru UEFA dostal polský fotbalový klub Legia Varšava pokutu 40 tisíc eur za to, že jeho fanoušci udělali na stadionu choreo na památku vyhlazení varšavského ghetta v roce 1944. Je zjevné, že samotní fotbaloví bossové v tomto minimálně tápou.
A když jsme u těch fotbalových bossů, tak se dostáváme k druhému skandálu, a to k tomu závažnějšímu. V pátek začala čistka u „druhého“ nejmocnějšího člověka v našem fotbale. Uvozovky uvádím záměrně, protože i ten, kdo fotbal sleduje pouze okrajově, ví, že je to člověk tahající za nitky a šéf FAČR pan Malík je na svém místě jen do počtu.
Domovní prohlídky, zajišťování důkazů a další zásah policie se odehrál také u dalších devatenácti fotbalových funkcionářů. Člověk znalý fotbalu si řekne – konečně. Oficiální informace jsou zatím tajné, policie na případ uvalila informační embargo. Neoficiálně se ale na všech úrovních fotbalu říká, že odstavení de facto nejvyššího muže v našem fotbalu bylo již opravdu nutné. To, že v tomto sportu nebylo hodně věcí v pořádku, se proslýchalo delší dobu. Věděli to funkcionáři, rozhodčí... Myslím, že všichni.
Jeden z prvních lidí, kteří se pokusili něco se situací v tuzemském fotbalu udělat, byl fotbalový rozhodčí Pavel Řihák z Uherského Brodu (foto v příloze), který ale za svůj počin dostal dva roky stopku a deset tisíc pokuty. Jaké měl informace, měl už tehdy pravdu? Psal se rok 2015, šlo o utkání Nivnice – Buchlovice v 1.B třídě na Uherskohradišťsku). Chvíli na to se ozval klub Tj Sokol Živanice z ČFL, který vystoupil proti neustálé likvidaci fotbalu ze strany rozhodčích. Opět nadarmo.
Alespoň se ale o tom, že je něco špatně, vědělo a vypadalo to, že se pohnou ledy. Přišla první čistka. 5. května 2017 poslal obvodní soud pro Prahu 1 do vazby šéfa jabloneckého fotbalu a tehdejšího nejvyššího muže českého fotbalu pana Miroslava Peltu a s ním paní Simonu Kratochvílovou, náměstkyni ministryně školství. Neuvěřitelná fotbalová ostuda nejen doma, ale i ve světě. Výsledkem bylo odvolání pan Pelty z vedení FAČR, do jejíhož čela byla zvolena prodloužená ruka pana Berbra, pan Malík. A nezměnilo se fakticky nic. Berbr z Plzně vesele dál ovládal fotbal, v řadách funkcionářů, delegátů a rozhodčích si vytvořil si mnoho oddaných lidí. Na Moravu měl v té době sice minimální vliv, jenomže s jídlem roste chuť.
A nyní jsme u jádra problému. Co vedlo k zadržení celkem dvaceti lidí včetně Romana Berbra v pátek 16. října? Je více než možné, že někdo už toho měl opravdu dost a začal mluvit. Jsem přesvědčený, že policie musí mít absolutně nezpochybnitelné důkazy, jinak by do toho nešla. Mluví se o odposleších, zdokumentovaných schůzkách apod. Je to řešeno jako organizovaná skupina. Korupce, braní úplatků, ovlivňování fotbalových výsledků atd. Obvinění jsou rozsáhlá. Hodně věcí se točí kolem fotbalového klubu Slavoj Vyšehrad a zápasů nižších tříd.
Český fotbal zasáhla (opět) neskutečná ostuda. Ve fotbale se v dnešní době točí miliardy, hvězdy jsou přepláceny, včetně rozhodčích. Zastávám názor, že ve fotbale musí dojít k rozsáhlým změnám. Protože ve hře jsou peníze daňových poplatníků, měl by ve fotbale být lepší státní dozor (alespoň na určitou dobu, než se situace zlepší). Domnívám se, že rozhodčí první a druhé ligy by měli předkládat majetková přiznání.Změny by měly nastat i v systému kurzového sázení. Proč je třeba vypisována v kurzových sázkách možnost, že bude písknut pokutový kop, udělena žlutá nebo červená karta, počet ofsajdů apod.? To je živná půda pro velice jednoduchou korupci! Ve fotbale musí dojít k urychleným změnám! Jeden z lidí, kteří nepěkné prostředí vytvářeli, je již pryč. Doufejme, že se nyní dá situace do pořádku a tuzemské fotbalové ledy se pohnou – k lepšímu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama