Jaroslav Komínek

  • KSČM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2020 15:35:26

Zachraňme nádraží v Louce u Litvínova!

Zachraňme nádraží v Louce u Litvínova!

Správa železnic (SŽ) zvolna dokončuje rekonstrukci tratě Oldřichov u Duchcova – Litvínov. V posledních dnech oznámila záměr prodat nádražní budovu v Louce u Litvínova, protože po rekonstrukci ji už nebude potřebovat.

Nádraží v Louce u Litvínova má velkou historickou hodnotu. Málo známou kapitolou našich dějin je, že bezprostředně po vzniku Československa v roce 1918 vypuklo v severních Čechách německé povstání. Byl vyhlášen vzbouřenecký stát Deutschböhmen, proti němuž musela zasáhnout československá armáda, aby získala kontrolu nad územím, které bylo po staletí součástí Zemí Koruny České, a které bylo pro Československo strategicky důležité kvůli hnědému uhlí.
Jedna z klíčových bitev se odehrála právě na nádraží v Louce u Litvínova, trvala od 25. do 29. listopadu 1918. Během této bitvy padli dva Češi – Šupík z Růžodolu a Kostroun z Konobrže. Jejich hrdinství dodnes připomíná pamětní deska na nádraží v Louce u Litvínova.
Za pozornost stojí, že toto všechno se odehrálo 15 let před nástupem Hitlera k moci a 20 let před Mnichovskou dohodou, která znamenala nucené odstoupení pohraničí Německu. Problémy ve vztazích mezi Čechy a Němci měly tehdy hlubší kořeny a rozhodně nezačaly až s nástupem Hitlera k moci.
Když už se Správa železnic vzdala toho, že by se o toto nádraží dále starala, podporuji myšlenku, aby se tohoto nádraží ujal někdo jiný, kdo dovede smysluplně tuto budovu využít. Například nějaký klub vojenské historie nebo nějaké muzeum, aby tak byla zachována památka na to, jak naši předkové bránili naši vlast, Československo, pod vedením našeho prvního prezidenta Masaryka. Věřím, že zájemci se najdou, a v takovém případě je Ústecký kraj ochoten pomáhat jejich úsilí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama