Jaroslav Kubera

Zemřel dne 20.1.2020 ve věku 72 let
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.12.2015 17:51:00

Kuřáci – vzorní daňoví poplatníci

Kuřáci – vzorní daňoví poplatníci

Boj o lepší výběr daní nabírá obrátky. Elektronická evidence tržeb, kontrolní hlášení a další opatření, která mají údajně přinést více peněz do státního rozpočtu.

 O to méně je pochopitelný boj proti více než milionu daňových poplatníků, kteří bez reptání, často podle Mudr. Králíkové s nasazením vlastního života, přispívají státnímu rozpočtu částkou přibližně 80 000 000 000 Kč ročně.

Místo, aby stát vytvořil těmto daňovým alespoň trochu slušné podmínky, aby se mohli věnovat svému koníčku, který státu snáší zlatá vejce, chystá se je vytlačit až na samý okraj společnosti.

Zákon, který bude v nejbližší době projednávat sněmovna je všechno jiné, než to jak je prezentován. Jedná se o výtrus Dobrotrusů, kteří nabyli dojmu, že byli nějakou vyšší mocí vybráni, aby ostatní určovali jak mají jíst, co mají pít, a kdy mohou jít nakupovat.

Zákon nezapomíná ani na pokutománii, která se stala téměř epidemií a prorůstá jako rakovina napříč legislativou. O vymahatelnosti pokut lze přitom mít důvodné pochybnosti.

Zákon obsahuje i jedno kukaččí vejce – jmenuje se elektronická cigareta. Jedná se o přístroj, který krásně voní a vypouští pouze vodní páru. Postavit elektronickou cigaretu na roveň klasické cigaretě je samozřejmě absurdní. Jedná se pouze o způsob jak dosáhnout schválení zákona tím, že předkladatel jakoby ustoupí, a za to bude požadovat schválení zbytku zákona.

O osudu protikuřáckého rozhodnou paradoxně zákonodárci-nekuřáci

Protikuřácký zákon podobně jako zákon o provozu, či školský zákon, se stane semeništěm „zlepšovacích návrhů“ zákonodárců. Jeden už se objevil a má umožnit starostům menších obcí, aby rozhodovali, zda místní hospoda bude kuřácká či nekuřácká.

Takový případ se už stal. Jeden z bývalých senátorů, který byl současné starostou menší obce a proslul výrokem, že se budu divit, až umřu o sedm let dřív, zakázal kouření na celém území obce. Starostou zůstal do nejbližšího jednání zastupitelstva, které ho odvolalo.

O osudu protikuřáckého rozhodnou paradoxně zákonodárci – nekuřáci, kteří si uvědomí, že Dobrotrusi nedají pokoj a budou hledat další a další témata, například zákazy nezdravých jídel, omezení sledování televize, časový limit pro práci s chytrým telefonem, tabletem, či počítačem. Vrcholným číslem bude daň z váhy (Brusel už ohlásil znepokojení nad nadváhou občanů EU a příslušné směrnice a nařízení se už nepochybně v hlavách evropských úředníků rodí.)

Spíše než zdraví by měl zvítězit zdravý rozum.

Mimochodem současná právní úprava je nejmodernější v Evropě, protože nestaví skupiny obyvatel proti sobě, ale je rozumným kompromisem.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama