Jaroslav Kubera

Zemřel dne 20.1.2020 ve věku 72 let
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2019 8:40:00

Omán pomáhá zajišťovat klid v regionu

Omán pomáhá zajišťovat klid v regionu

Slibné obchodní kontakty v oblasti energetiky, strojírenství a stavebnictví, zdravotnických technologií, turismu nebo potravinářského průmyslu našli čeští podnikatelé v Ománu, kam vyjeli s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou.

Při počtu 35 podnikatelů se jedná o největší delegaci, která do Ománu z Prahy zamířila. Omán je přitom považován za velmi perspektivní trh a také bránu do arabského světa.

Stovky ománských návštěvníků Česka a jeho lázeňských měst, získávání vody ze vzduchu díky unikátní české technologii, ekologická technologie pro tisk (např. potravinových obalů) nebo slibně se vyvíjející tender na dodávku polohovatelných lůžek pro největší nemocnici v hlavním městě Ománu. To jsou výsledky mnoha jednání českých podnikatelů, zástupců Hospodářské komory ČR a předsedy Senátu Jaroslava Kubery, který právě v doprovodu českých byznysmenů vycestoval na třídenní misi do Ománu.

„Oceňujeme úlohu Ománu v tomto regionu – díky svým dobrým vztahům s okolními zeměmi pomáhá zajišťovat klid v regionu. A právě díky tomu, že tento stát nezatěžují lokální války ani vzájemné problémy s dalšími zeměmi, můžeme zde rozvíjet obchodní vazby,“ uvedl předseda Senátu Kubera při jednání s místopředsedou vlády Sultanátu Omán pro mezinárodní vztahy a osobním zástupcem sultána Saydem Asaadem bin Tariqem Al Saidem. Ten ujistil českou politickou i podnikatelskou delegaci o tom, že Omán má zájem spolupracovat v politické, ale také obchodní oblasti. Kromě jednání s ministrem zahraničí a ministrem obchodu se konalo také podnikatelské fórum na půdě Ománské obchodní a průmyslové komory a došlo k podpisu dohody o letecké dopravě.

Viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář vyzdvihuje především produktivitu a originalitu českých podnikatelů a kvalitní půdu, kterou jim předseda Senátu připravil jednáním s nejvyššími představiteli země. „Je zřejmé, že české podniky jsou velmi dobře připraveny a znají místní trh a umějí nabídnout inovace, o které je tady zájem. Když pak politik v místě pomyslně otevře dveře pro české podniky, nic nebrání tomu, abychom si zde připsali úspěch,“ uvedl Minář. Mezi úspěšná vykročení na ománský trh patří např. iniciativa firmy Transcon, jejíž obchodní ředitel jednal s vedením místního úřadu civilního letectví, který vyjádřil silný zájem o rekonstrukci jednoho z regionálních letišť v zemi. A firma Pontex má perspektivu, že se jí podaří proniknout na místní trh, kde není dostatečná nabídka technologicky vyspělých stavebních firem a chce se podílet na budování především složitějších mostů na silnicích a železnicích. Lázně Teplice pak získaly přímo na podnikatelském fóru konkrétní objednávku na pobyt klientů v severočeských lázních.

Podle předsedy Senátu Kubery by bylo velkým přínosem a nezbytností pro prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi zřízení velvyslanectví v Ománu, jelikož v současnosti záležitosti ČR v místě zajišťuje český velvyslanec působící v Saúdské Arábii. Skvělým impulsem pro nárůst obchodních a turistických kontaktů by byla také rozšířená nabídka letecké přepravy, ke které by měla přispět uzavřená dohoda. Předseda Senátu také zmínil potřebu dohody o zamezení dvojího zdanění. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama