Jaroslav Kubera

Zemřel dne 20.1.2020 ve věku 72 let
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2019 18:29:00

Se Slováky je problém najít téma, na kterém bychom se neshodli

Se Slováky je problém najít téma, na kterém bychom se neshodli

Předseda Senátu Jaroslav Kubera jednal v Bratislavě o společných česko-slovenských oslavách 17. listopadu

 Jaroslav Kubera dostál letité tradici a svou první zahraniční návštěvu směřoval na Slovensko. Jednal s prezidentem, premiérem, šéfem Národní rady a ministrem zahraničí, krátce se setkal také s krajany. Se svým protějškem Andrejem Dankem se domluvili na tom, že předsedové parlamentů zemí Visegradské skupiny (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) zamíří 17. listopadu společně na Národní třídu v Praze, kde si připomenou 30. výročí Sametové revoluce.

V úvodu jednodenní návštěvy Bratislavy zamířil Jaroslav Kubera za prezidentem Andrejem Kiskou, spolu jednali o aktuální politické situaci v obou zemích, přímé volbě starostů nebo o výuce slovenštiny na českých školách. „Pan prezident je zastáncem přímé volby starostů, já jsem opatrnější, protože si uvědomuji, že před zavedením přímé volby, která je sama o sobě líbivá, by mělo být řečeno, jak zamezit problémům, které v důsledku přímé volby mohou nastat – např. když je přímo zvolený starosta paralyzován nesouladem se zastupiteli, kteří jsou v opozici a nedovolí mu rozhodovat podle svého přesvědčení,“ uvedl Kubera.

S předsedou Národní rady Andrejem Dankem plánovali společné oslavy výročí Sametové revoluce, při kterém by přímo na Národní třídě měli zavzpomínat na události před 30 lety společně čelní představitelé Česka, Slovenska i dalších evropských zemí. „Plánujeme přípravy vzpomínkových akcí, aby byly důstojné a aby nebyly zneužity politicky. Má to být především oslava a připomínka událostí, které vedly ke svobodnému a demokratickému uspořádání naší země,“ řekl Jaroslav Kubera na tiskovém briefingu po společném jednání se svým slovenským protějškem. Kubera už získal příslib účasti ze strany Slovenska a Polska.

V Bratislavě jednal také s premiérem Peterem Pellegrinim a ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem. Kromě vynikajících vzájemných vztahů mají obě země velmi podobné postoje k většině zahraničních témat. „Zdá se mi, že Češi a Slováci mají tak pevné a blízké vztahy, až je problém vůbec najít téma, o kterém bychom se neshodli,“ poznamenal Kubera, který na Slovensku mezi lety 1969 a 89 pracoval.

Svou první oficiální návštěvu zakončil vzpomínkou na T. G. Masaryka u jeho sochy v centru Bratislavy, kam položil společně se čtveřicí senátorů květiny a také hovořili s krajany pocházejícími z Česka žijícími v Bratislavě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama