ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.06.2020 12:06:52 - Šimon L.

voda

Dobrý den, hodně kritizujete vládu za to, že neřeší problém sucha. Nemyslíte ale, že v tomto ohledu zaspali už minulé vlády? A že fatální chybou byla privatizace vodního hospodářství? Na chyby už dlouho upozorňuje i zakladatel Nadačního fondu Pravda o vodě Radek Novotný. Dobrý je podle mě třeba tento článek. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Jak-se-u-nas-privatizovala-voda-Zrada-politiku-komplot-s-najezdniky-Dely-se-tu-veci-ktere-neprosly-ani-v-Rusku-ci-na-Ukrajine-591701 Co vy na to? Š.L.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.07.2020 16:58:04 - Jaroslav Martinů
Vážený pane Šimone L.,

osobně se domnívám, že problém sucha je velkým dlouhodobým problémem, který zde vznikal po celé generace. Na toto téma jsem již napsal celou řadu článků a též jsem i opakovaně vystoupil ve sněmovně. Vše si můžete i dohledat. Myslím, že tyto argumenty nemusím stále dokola opakovat.

Pouze odkáži na, dle mého názoru, několik hlavních aspektů, které velmi výrazně přispěly k suchu a úbytku vody v krajině za poslední roky. Jeden až jeden a půl miliónů zmeliorovaných přírodních mokrých travnatých pozemků, z 80 % zregulovaná a narovnaná původně meandrující koryta potoků a řek, 71% zorané zemědělské půdy (zoraná půda velmi zvyšuje výpar vody), statisíce hektarů smrkových lesů, které jsme v minulosti vysázeli do nízkých poloh, kde v průměru ročně spadne pouhých 500 – 600 mm vody (smrkové dospělé porosty vyžadují 600 – 700 mm ročně) a mnoho dalších věcí, které se podílejí na velmi rychlém vysychání krajiny.

Děkuji za Váš zájem a jsem s pozdravem