Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2019 18:46:00

Jenom jsem chtěl upozornit, že mnohé kraje nedostanou nic

Jenom jsem chtěl upozornit, že mnohé kraje nedostanou nic

Projev na 14. schůzi Senátu 11. prosince 2019 k zákonu o podpoře regionálního rozvoje

 Pane předsedající, paní ministryně, kolegyně, kolegové.

Já jsem nechával doběhnout toto téma, které tady rezonuje. Zcela jistě je vážné, ale vzhledem k tomu, že se jedná o zákon o podpoře regionálního rozvoje, tak jsem vám chtěl říct jenom takovou čerstvou novinku, která zcela jistě je proti regionálnímu rozvoji jednotlivých krajů.

Včera zasedala Asociace hejtmanů, tedy krajů, a řešili jsme tam jednu záležitost. Nedávno proběhla dvoumiliardová výzva na opravy regionálních cest. A vzhledem k tomu, že je to dáno tak, že ne, kolik má kdo špatných cest, která cesta je lépe připravena k opravě atd., měla by tam být tato kritéria, ale to, kdo si najme nejlepší systém na zaregistrování, tzn. zhruba v prvních čtyřech vteřinách se rozdaly 2 miliardy, tak to pobraly asi dva kraje. Je spoustu krajů, které nedostaly nic. A to je regionální rozvoj.

My jsme o tom mluvili s paní ministryní. Já jí zároveň tím chci říct, že se nakonec na základě toho téměř všichni hejtmani shodli, že to nemá s regionálním rozvojem nic společného. Že rozdělování peněz musí být na základě jiných kritérií, než kdo si najme lepšího providera, který buď dá dvacet IP adres, anebo to udělá nějakým automatizovaným systémem, že to je prostě nesmysl. Tzn. máme počet kilometrů jednotlivých cest atd.

Tak jsem na to jenom chtěl upozornit, že mnohé kraje nedostanou nic. A ti, kteří si najali nějaké dobré systémy, tak ti si opraví všechno, získají většinu z toho. Já tím chci jen upozornit, že tady máme i jiné problémy, nejenom tento. Co je vlastně regionální rozvoj? Jak evropské, ale také národní zdroje rozdělovat tak, aby se to jevilo aspoň jako snaha o nějakou spravedlnost? Protože říct, že spravedlivé je to, že kdo si najme někoho, kdo rychleji odkliká nějaký systém, o tom to přece vůbec není. A samozřejmě já jsem přesvědčen, kdyby náhodou někdo chtěl tvrdit, že to jinak nejde, samozřejmě to jde jinak. Protože v jiných státech to jinak dělají.

To, že máme hodně programů a tak, to už tady říkáme od roku 2007, tedy toho 1. období. Ale ono to bylo nastaveno v roce 2005-6, pak už se to těžko dalo změnit. Ale my to pořád držíme, takže tady chci upozornit na to, že budeme mít určitě velkou odbornou debatu, jak v Evropské unii změnit pravidla pro Českou republiku, v uvozovkách, to říkám trošku ironicky, abychom rozdělovali peníze jinak, aspoň v některých případech, a zákon o podpoře regionálního rozvoje nemusel být pouze nějakou deklarací. A všechny ostatní věci, tedy peníze, aby proudily do krajů alespoň trochu spravedlivě a rovnoměrně.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama