Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2021 12:28:00

Nikdy jsem se nesoustředil primárně na výměnu úředníků

Nikdy jsem se nesoustředil primárně na výměnu úředníků

Komentář na facebookovém profilu k rekonstrukci nádraží ve Vsetíně a rada budoucí vládě

 Mám velkou radost. Dnes byla na Vsetíně slavnostně zahájena velká rekonstrukce nádraží za téměř 3 miliardy korun. Jedná se o vznik zcela nového autobusového nádraží, rekonstrukci vlakového nádraží, nových nádražních budov, parkovacího domu pro cca 300 aut a také komunikací. Naproti nádraží už je postavena a slouží lidem nová budova obchodní galerie za 360 milionů, která položila základ nového řešení této části města. Právě z této galerie povede podchod nejen pod ulicí a nástupišti, ale také převede bezpečně chodce z centra města do Rokytnice.

Velmi mě potěšila slova generálního ředitele Správy železnic, který mě označil za „otce tohoto projektu“. Ale je to pravda jen z části. O rekonstrukci usilovali představitelé Vsetína již téměř 50 let. Neúspěšně. A patřím mezi ně i já. Už když jsem byl starostou v letech 1998-2006, tak jsme s místostarostou Jardou Kudlíkem vynaložili stovky hodin a cest do Prahy k prosazení rekonstrukce nádraží. Tehdy jsme byli neúspěšní.

Pro vás, kteří to zde neznáte, je vsetínské nádraží jako stvořené pro natáčení historických filmů z minulého století, kdy musíte méně pohyblivé osoby vytláčet do vlaku.

Až v roce 2015, když jsem se stal opět starostou a měl za sebou senátorskou a vicepremiérskou zkušenost, jsem uměl tuto akci spolu s ostatními vsetínskými nadšenci prosadit. Za všechny bych vyzdvihl tehdejšího poslance za ČSSD a člena Podvýboru pro dopravu Petra Kořenka. Myslím, že tak by měla vypadat spolupráce členů Parlamentu z regionu, kdy senátor s poslancem z různých politických stran svorně usilují o prosazení věci bez ohledu na stranické dresy.

Velké poděkování patří také mému nástupci Jiřímu Růžičkovi. Projekt převzal a tlačil jej dál. Kdyby se choval jako mnozí noví hloupí politici, kteří hned po nástupu prohlašují, že vše co nevymysleli oni, je špatné a musí se zrušit, tak by projekt čekal dalších 50 let.

Zvykli jsme si nadávat na všechny úředníky. Tady se však ukázalo, že dobrá myšlenka a smysluplný záměr si jich mnoho získal a pomáhali nám v jeho přípravě a prosazení. Viděli totiž, že to myslíme vážně a nedělají práci pro práci a do šuplíku.

Brzy bude nastupovat nová vláda. Poradil bych jim, čím se řídím i já. Ať už jsem vedl město, ministerstvo nebo kraj, nikdy jsem se nesoustředil primárně na výměnu úředníků. Nejdříve je jim potřeba představit cíl, správně je k tomuto cíli vést a pak se ukáže, že mnozí z nich jsou odborníci, kteří rádi pracují, a ti ostatní odpadnou cestou. To se mi podařilo také při projektu nové nemocnice ve Zlínském kraji, bohužel tam žádný osvícený „Růžička“ po mně nepřišel…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama