Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2020 20:49:00

Snažíme se o transparentnější nastavení zadávacích řízení

Snažíme se o transparentnější nastavení zadávacích řízení

Zlínský kraj byl vyhodnocen jako kraj, který nejhospodárněji a nejférověji zadává veřejné zakázky. Vysvědčení jednotlivým úřadům vystavili ekonomové spolku Econlab ve spolupráci s poradenskou společností OTIDEA.

 Ocenění v podobě sošky „Neplejtváka“ převzal hejtman Jiří Čunek s členy Rady Zlínského kraje a ředitelem krajského úřadu.

„První místo za nejlepší zadávání veřejných zakázek je pro Zlínský kraj velkým oceněním, zejména proto, že v minulých volebních obdobích se náš kraj umisťoval na předposledních místech. Je to pro nás signál, že postupy a principy, které jsme od roku 2017 nastavili, jsou správné, transparentní a hospodárné,“ uvedl hejtman Jiří Čunek a dodal: „Velký podíl na dosaženém úspěchu mají kolegové z oddělení veřejných zakázek, kterým bych chtěl poděkovat. Oproti minulým volebním obdobím se snažíme o transparentnější nastavení zadávacích řízení, vhodně využíváme Národní elektronický nástroj, máme zřízen multiprofil, což znamená, že uchazeči vidí na jednom místě všechny aktuální zakázky všech našich organizací. To nám generuje větší počet nabídek a z toho vyplývající lepší cenové nabídky, a tedy značné úspory finančních prostředků,“ Clem projektu je ukázat úřadům cestu k hospodárnějším a průhlednějším nákupům.

„Detailní vysvědčení na webu zindex.cz hodnotí všechny zakázky za poslední tři a půl roku, tedy zhruba za uplynulé volební období. Dáváme tak zprávu voličům, jak se zacházelo s jejich penězi,“ shrnuje vedoucí projektu Jiří Skuhrovec.

Zindex je zveřejňován pravidelně nejen před volbami. Hodnocení „v poločase“ volebního období dostalo letos do datové schránky i 250 měst, jejich výsledky budou známy v polovině října. Právě pravidelnost hodnocení totiž motivuje ke zlepšení. „Víme, že některé úřady cíleně mění postupy, aby získaly lepší hodnocení. Tím se naplňuje smysl projektu – formou soutěže motivovat k hospodárnějšímu utrácení,“ pochvaluje si Skuhrovec.

Zindex je hodnocení založené čistě na měřitelných datech. Zpracovává databázi stovek tisíc zakázek, aby poskytl nestranné hodnocení efektivity úřadů. V roce 2018 byl oceněn Evropskou komisí jako nejlepší projekt svého druhu v EU, získal i první cenu v soutěži Společně otevíráme data a prošel odbornou oponenturou expertní skupiny Ministerstva pro místní rozvoj. Ocenění „Neplejtvák“ je předáváno spolu s renomovanou společností OTIDEA, která se věnuje administraci veřejných zakázek již 16 let. „Věříme, že oceňovat nejlepší je dobrá cesta, jak efektivně a přitom nenásilně zlepšovat kulturu zadávání veřejných zakázek v Česku,“ uzavírá majitel skupiny OTIDEA Tomáš Langr.

Hodnoceno bylo období 01/2017-06/2020. Úplné hodnocení lze nalézt ZDE. Metodika hodnocení je detailně popsaná ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama