Jiří Hráček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2019 17:26:14

Kapitalismus a západní civilizace ve své konečné fázi

Kapitalismus a západní civilizace ve své konečné fázi

Žijeme v období pomalého úpadku západní civilizace a kapitalismu jako ekonomicko-společenského systému. Jaké jsou příčiny tohoto vývoje a co nás čeká po jeho zániku? To jsou všechno otázky, na které si musíme snažit odpovědět.

Kapitalismus stejně jako každý systém prochází stejným historickým vývojem jako všechny předchozí. A podobně jako ty co byly před ním i tento systém pomalu ničí jeho podstata. V 19. a 20. století se kapitalismus dostal do své nejvyšší fáze a to do fáze imperialismu ten se postupně přerodil do globalizace a dnes začíná postupně upadat stejně jako takzvaná západní civilizace, protože její ekonomika postavená na neustálém růstu je dlouhodobě neudržitelná.

Podíváme se na nepovedený projekt Evropské unie, kdy snaha o integraci za každou cenu díky vnitřním rozporům selhala a začíná pozvolný proces dezintegrace (a v celosvětovém měřítku i proces deglobalizace) spojený s posilováním nacionálně konzervativní pravice v Evropě. Tato přebyrokratizovaná organizace ovládaná neoliberály (evropští sociální demokraté a lidovci jako středové strany jsou v podstatě stejné bandy) hájící zájmy nadnárodního kapitálu, dokázala v posledních desetiletích zdevastovat Evropu zhoršením životních podmínek pracujících a likvidací sociálních výdobytků a naprosto ji tak oslabit až do takové míry, že stačí krach jednoho ekonomicky slabého státu eurozóny, jako je třeba Itálie, který je ovšem pro její stabilitu nepostradatelný a ekonomiky států, které platí eurem, se zhroutí a strhnou sebou i ostatní členské státy EU, protože velká část z nich je ekonomicky závislá na Německu a banky této země udržují euro uměle při životě.

Neuvážená globalizace a politika volného obchodu vedla k vzestupu Číny a naopak k velkým problémům současných Spojených států amerických, kdy se skoro veškerý průmysl přesunul z USA právě do této země. Jedním z důvodů proč Trump v roce 2016 vyhrál americké prezidentské volby je právě skutečnost, že se proti této politice postavil a začal upřednostňovat ochranu vlastního kapitálového trhu před volným obchodem v rámci konkurenčního boje mezi USA a Čínou. Obchodní válka s Čínou ovšem USA nezachrání a příští hospodářská krize bude daleko ničivější než ta z roku 2008. Sociální nerovnost v USA, ale i ve státech EU se stále prohlubuje a tzv. střední třída pomalu chudne, zatímco ti nejbohatší dále bohatnou. Stačí se podívat na důvody protestů francouzského hnutí žlutých vest. Další z projevů krize globálního kapitalismu je systémem nezvládnutelná migrační krize vyvolaná agresivní politikou západu, a nekonečnou velice nákladnou válkou proti islámskému terorismu. V této válce jde samozřejmě o surovinové zdroje Blízkého a Středního východu, ovšem pomocí bomb a tanků se vyhrát nedá. 

Přibývá stále více těch, kteří argumentují, že toto jsou hlavní důvody, proč čeká současnou západní civilizaci její neodvrtaný pád. Ovšem na troskách každé civilizace se vždy v historii zrodilo něco nového, ale nikdy ne, samo od sebe. Záleží jen na lidech, jakým směrem se vydají. Na výběr mají socialismus nebo barbarství a sním i možná zánik civilizace jako takové. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama