ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2021 12:56:09

My jsme Slavie!

My jsme Slavie!

Odvetný zápas osmifinále Evropské ligy mezi Glasgow Rangers a Slavii Praha vstoupí do české, a nejenom sportovní, historie.

 A to jednak v pozitivním smyslu, protože postup českého mistra do dalšího kola soutěže je významným úspěchem našeho klubového fotbalu.A navíc šlo o postup jasný a jednoznačný, po vynikajícím výkonu, kdy Slavie Skoty naprosto vygumovala a nedala jim na hřišti sebemenší šanci.

Ale i ve smyslu velmi negativním, protože frustrovaní hráči skotského týmu, kteří na Slavii fotbalově absolutně nestačili, používali na hřišti,
a po zápase i mimo ně, čistě nesportovní zbraně. Tvrdou, zákeřnou hru za hranicí pravidel, likvidační zákroky, které v podstatě naplňovaly skutkovou podstatu trestného činu ublížení na zdraví. Vrcholem všeho byl hrůzostrašný zákrok Roofa na brankáře Koláře, kdy jej ve výskoku doslova setřelil podrážkou kopačky do hlavy.

Skotské špinavosti má zakrýt karta rasismu

V duchu tragické, pro západní Evropu a severní Ameriku typické, politické korektnosti a boje proti údajnému rasismu se v britských a dalších médiích neřeší brutální zákroky hráčů skotského celku,
ale údajná rasistická urážka slávistického stopera Kúdely, kterou měl prý adresovat Glenu Kamarovi, Finovi tmavé pleti v dresu Glasgow Rangers. A v této souvislosti se už dokonce objevují i požadavky na vyloučení Slavie z Evropské ligy

V první řadě je třeba jasně říci, že toto údajné Kúdelovo rasistické vyjádření není absolutně prokázané. Ani zvukovým záznamem, ani věrohodným svědectvím.   Vše se odehrává jen v rovině „tvrzení proti tvrzení“.

Věrohodným svědectvím rozhodně není vyjádření trenéra Skotů Gerrarda. Protože zde existuje precedens v podobě událostí po prosincovém utkání Glasgow Rangers proti Ross County ve skotské lize, kdy Gerrard, obdobně jako nyní,  obvinil jednoho  hráče soupeře z toho, že použil narážky s rasovým a homofobním podtextem vůči kolumbijskému hráči Rangers Alfredu Morelosovi. Následné šetření ze strany Skotské fotbalové federace však toto nařčení neprokázalo.
Tedy, i na  základě  těchto zkušeností,  je dobré věřit spíše slávistickému hráči. A já Ondřeji Kúdelovi také věřím, má moji podporu!

Mráz přichází tentokrát ze Západu

Celá tato causa tak spíše vypadá jako hrubý útok na český klub i na celý český fotbal, o projev skotské, a tradiční západoevropské, arogance vůči státům a občanům střední a východní Evropy.

A samozřejmě jde i o projev zhoubné pozitivní diskriminace, kdy smyšlenky o rasistických urážkách mají zakrýt brutální hru skotského týmu  vůči slávistům s množstvím zákroků kriminálního charakteru, kterým vévodil likvidační útok na brankáře Koláře, kdy šlo doslova o život.

Češi a Čechoslováci nikdy nepodlézali nacistům, což byl režim  ztělesněného rasismu. Na rozdíl od některých britských politiků, kteří s Hitlerem podepisovali smlouvy likvidující Československo.

Britové (včetně Skotů) se brutálně a rasisticky chovali ve svých koloniích, v Africe, v Indii i jinde. Na rozdíl od Čechů. Nemají tedy žádné právo nás mistrovat, z hlediska rasismu máme čistý stůl. Stačí připomenout i naprosto bezproblémové a přátelské chování Čechů vůči  naší vietnamské komunitě.

Západoevropské elitářství a nadřazenost vůči obyvatelům střední a východní Evropy se projevuje dnes a denně,  třeba i na úrovni orgánů  Evropské unie, které měří jednotlivým členským státům dvojím metrem. Neustále nás poučují o tom, co je demokracie a  hrozí sankcemi, nyní například Polsku, Maďarsku a Rumunsku, namísto toho, aby si zametli před svým vlastním, západoevropským, prahem.

Toho se asi ovšem jen tak nedočkáme, naopak se začínají objevovat  požadavky na vyloučení Slavie z Evropské ligy. Uvidíme, jak se v tomto ohledu zachová evropská fotbalová asociace a její disciplinární komise, zda rozhodne na základě zákulisních politických tlaků, anebo podle skutečnosti a podle práva.

Hlavu vzhůru!

Události z Glasgow nám mohou být i poučením. Poučením v tom smyslu,  abychom už nikdy, jako Češi, neklečeli, na fotbalovém trávníku, ani nikde jinde, na kolenou, jako tomu bylo shodou okolností také ve Skotsku, a to loni v říjnu před zápasem české reprezentace v rámci hanebnému podlehnutí kampani hnutí Black Lives Matter, Tato gesta nemají v české tradici, současnosti ani  budoucnosti místo, je to spíš plivnuti do tváře hodnotám  svobody a národní hrdosti.

A je to vlastně i projev slabosti, když odpovědí na tuto poníženou vstřícnost nám byly ze skotské  strany jen rány kopačkou a pěstmi
do obličeje, kterými slávisty počastovali příslušníci jedné z údajně utlačovaných menšin minulý čtvrtek.

Už nikdy více. Ať žije Slavie!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama