ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2011 19:38:00

Krátká paměť ODS aneb kdo chce psa být, hůl si najde

Krátká paměť ODS aneb kdo chce psa být, hůl si najde

Omlouvám se, že jsem do role onoho psa obsadila hejtmana Středočeského kraje, ale hned vysvětlím proč. Poslední den srpna jednalo Zastupitelstvo Středočeského kraje.

Před samotným jednáním, tak jak už bývá zvykem, uspořádali členové klubu ODS tiskovou konferenci, kde si tentokrát vzali na mušku naše zdravotnictví. Je až „dojemné“ jakou mají starost o zdravotní péči pro Středočechy. Podle jejich dikce to vypadá, jakoby za jejich krajské „vlády“ bylo v této oblasti všechno bezchybné, zatímco nyní je vše špatně. Asi už zapomněli, co s naším zdravotnictvím v kraji udělali, že prodali deset zdravotnických zařízení soukromým majitelům za podhodnocené ceny představující ztrátu minimálně 250 milionů Kč. Zapomněli, že zrušili dětské a stomatologické pohotovosti. Zapomněli i na to, že lukrativní oddělení či ordinace, které zdravotnickým zařízením přinášely zisk (např.magnetická rezonance nebo dialýza), i s tímto zařízením pronajali soukromým firmám, a to za směšně nízké nájemné.

Ale mnozí občané na to nezapomněli. Proto se ODS asi nyní nelíbí, že došlo ke změnám, které přinášejí úsporu jak našim nemocnicím, tak i kraji. Kraj pod vedením současného hejtmana zřídil Krajskou nemocnici, příspěvkovou organizaci, která zdravotnictví Středočeského kraje měla zastřešovat a poskytovat jednotlivým nemocnicím služby, které šetřily náklady nemocnic. Jde hlavně o centrální nákup léků a zdravotnického materiálu, centrální nákup energií, poradenské a právní služby při výběrových řízení atd. Za tyto služby nemocnice hradily poplatek 150.tisíc Kč měsíčně. Jsem přesvědčena, že díky této centralizaci služeb však nemocnice daleko více ušetřily. ODS si spočítala, že za dobu trvání Krajské nemocnice (cca 2 roky, dokud se ODS nepodařilo prosadit zamítnutí její registrace) se od nemocnic formou tohoto poplatku vybralo cca 19 milionů Kč, a tak si její zastupitelé lámou hlavu, kdo ty to finance získal. Jak jsem ale zjistila z médií, už to „odhalili“ - byl to podle nich nejspíš hejtman Rath. Ovšem na jeho účet tyto prostředky rozhodně nešly, byly jednoznačně určeny pro zajišťování služeb oblastních nemocnic prostřednictvím Krajské nemocnice. Ráda bych věřila, že i média časem toto tvrzení ODS uvedou na pravou míru.

Ovšem na rozdíl od předchozí „kachny“ je pravdou, že ODS zabránila registraci Krajské nemocnice stejně, jako překazila převod oblastních nemocnic z akciových společností na neziskové společnosti. Myslím, že tyto aktivity svědčí o její „péči“ více než dostatečně.

Jiřina FIALOVÁ, předsedkyně Klubu zastupitelů KSČM ve Středočeském kraji
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama