ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2011 16:55:00

Prioritou je pro nás především zájem pacientů

Prioritou je pro nás především zájem pacientů

Zprávy o výpovědích lékařů vyvolávají právem obavy občanů o to, aby byl v našem kraji zajištěn chod nemocnic a nedošlo k ohrožení pacientů.

Stanovisko Jiřiny Fialové, předsedkyně Klubu KSČM v Zastupitelstvu Středočeského kraje a předsedkyně výboru pro zdravotnictví, k aktuálnímu vývoji odchodu lékařů ve Středočeském kraji.

Zprávy o výpovědích lékařů vyvolávají právem obavy občanů o to, aby byl v našem kraji zajištěn chod nemocnic a nedošlo k ohrožení pacientů. Proto v současné době velmi pozorně sledujeme stav personálního pokrytí nemocnic. V našem kraji je situace následující: V Oblastní nemocnici Kladno, a.s. podalo výpověď 68 lékařů ze 199, v ON Kolín podalo výpověď 44 lékařů ze 160 a v Kutné Hoře, která pod ON Kolín spadá, nikdo.
 
V ON Příbram podalo výpověď 28 lékařů ze 168, v ON Mladá Boleslav 3, v nemocnici Benešov je jedna výpověď lékaře, který však měl pouze úvazek 0,4 a jeho výpověď s akcí „Děkujeme, odcházíme“ prý nesouvisí. Na první pohled sice tato čísla nevypadají hrozivě, ale podrobnějším rozborem zjistíme, že například v ON Příbram na porodnicko-gynekologickém oddělení dali výpověď všichni lékaři mimo primáře. V poslední době však maminky z Příbrami chodí rodit velmi často do jiných nemocnic - nutně pak vyvstane otázka, proč? Podobná situace je v ON Kladno, kde z oddělení podalo výpověď 10 ze 14 lékařů. Zde ředitelka připravuje nový tým, který v únoru oddělení přebere a zajistí jeho chod. Urychleně řešit musí v Kladně také obsazení ortopedie, kde odchází 10 lékařů ze současných 15, a neurologie, kde dalo výpověď 7 ze 13. V každém případě však akutní provoz Oblastních nemocnic Kladno, Kolín, Příbram a Mladá Boleslav a nemocnice Benešov bude zachován. Jsou to naše páteřní nemocnice, které musí poskytovat to nejširší spektrum zdravotní péče.
 
Zastupitelům zvoleným za KSČM záleží v první řadě na tom, aby nebyla nijak ohrožena ani rozsah, ani kvalita potřebné péče o pacienty. Ověřené a přesné informace o skutečných počtech výpovědí lékařů podaných v jednotlivých nemocnicích zřizovaných Středočeským krajem se však podařilo získat teprve před několika dny. Jako předsedkyně výboru pro zdravotnictví zřízeného radou krajského zastupitelstva jsem se snažila zjistit přesnou situaci v našich nemocnicích již dříve, koncem minulého roku, ale ani vedoucí odboru zdravotnictví našeho kraje v té době tyto informace ještě neobdržela. Časově naplánované a do poslední chvíle utajované to měli příslušní aktivisté opravdu dobře. Mrzí mě to, ale bohužel musím v mnohém souhlasit s občany, kteří na to říkají, že stejně dobře by měly být naplánované například služby na lékařských pohotovostech.
 
Faktem je, že forma této nátlakové akce – byť s mnohými názory, které od těchto lékařů zaznívají, lze souhlasit – dost občanů popudila. V mnohém dokonce nahrává současné vládní koalici, která ji může využít jako záminku k tlaku na další privatizaci zdravotnických zařízení či ke zvyšování tzv. regulačních poplatků ve zdravotnictví. A to si začínají uvědomovat i občané.
 
V nastalé situaci vyvstávají i další otázky: Co se zdravotními sestrami a dalším personálem na odděleních, odkud odejdou lékaři? Bylo například tam, kde dali výpověď všichni lékaři mimo primáře, důvodem právě jen finanční ohodnocení a přesčasové hodiny, nebo šlo také o něco jiného? Všechny tyto otázky, nejen personální zajištění chodu nemocnic, budeme v krajském výboru pro zdravotnictví řešit.
 
Přes média prezentované rozhodnutí ministra Hegera vyzvat zdravotní pojišťovny, aby snížily platby zařízením za odešlé lékaře, nám však situaci nijak neulehčilo, naopak ji ještě zhoršilo. Vláda, která by měla hledat rozumné cesty ke kompromisu a dohodě, podle mého názoru zatím zcela selhala. Řešit to i za ni nakonec budou muset především kraje. Ačkoliv mnohé výhrady lékařů chápeme, bude při tom naší hlavní prioritou především zájem pacientů.
 
Jiřina Fialová, předsedkyně Klubu KSČM v Zastupitelstvu Středočeského kraje
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama