Josef Švarcbek

Chci s vámi hasit problémy společnosti
  • KSČM
  • Planá
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2021 4:31:00

Ochrana hranic - téma pořád aktuální

Ochrana hranic - téma pořád aktuální

Zúčastnil jsem se 8. celostátního slavnostního setkání veteránů Pohraniční stráže, konaného na počest 70. výročí přijetí zákona O ochraně státních hranic, kde jsem převzal "Vlastenecký řád" za příkladné vlastenectví.

 Velice si tohoto ocenění vážím, protože vlastencem se rozhodně cítím být. Jsem rád, že kromě ocenění mé práce, jsem mohl strávit den s opravdovými chlapy.

Připomněli jsme si společně skutečnost, že Pohraniční stráž byla pověřena úkolem chránit státní hranice, majetek a práva občanů naší republiky. Byla pověřena postavit se proti všem, kteří se pokoušeli o narušení pokojného života našeho lidu.

Zrušení hraničních kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru posílilo okamžitě důležitost účinné ochrany a ostrahy vnějších hranic schengenského prostoru Evropskou pohraniční stráží. Parlament přijal 17.4.2019 nařízení, díky kterému se má počet příslušníků Evropské pohraniční a pobřežní stráže navýšit o deset tisíc do roku 2027. V kontextu migrační krize a po teroristických útocích spáchaných v několika zemích EU se jasně ukázalo, že je nutné ochranu vnější hranice EU posílit i dnes.

Já jsem život na hranici poznal prostřednictvím svého otce a později sám, opravdu zblízka. Náročný, nebezpečný, opravdový. Vím, že tato historie existuje. V osudech jednotlivců, v jejich vyprávění, v literatuře. A nic na tom nezmění ani nepřátelská neobjektivní kritika, nebo rádoby zajímavé a vtipné komentáře těch, kteří nic z toho nezažili a nevědí.

Historie prostě není tak jednoduchá. Ale má se o ní mluvit, má se připomínat. Ovšem nikoli stylem, že když si někdo myslí drobátko něco jiného nebo z jiného úhlu pohledu, tak má držet hubu.

Proč se nikdo neptá, co předcházelo vzniku Pohraniční stráže? Důvody byly velice vážné: bezpečnost a budoucnost naší vlasti. Ochrana státních hranic měla své příčiny v politicko-vojenské situaci tehdejšího světa. Reagovat bylo třeba i na tehdejší činnost západních rozvědek. Agenti - chodci pronikali násilně přes zelenou hranici a jejich krutost při střetech s pohraničními hlídkami byla příznačná. Pro zajímavost: nejvíce nadávali Němci, když se otevřely hranice, protože od té chvíle museli zamykat domy. Současná západočeská hranice je opět rušná. Neznámí lidé, o kterých nikdo nic neví, přecházejí oboustranně státní hranici v místech, kde není přechod, a to je i dnes přestupek. Pro naše občany tím vzniká obrovské nebezpečí.

O tom, že zrušení hranic byla chyba mluví mnozí, ale většina jen "šeptá". To se pořád bojíme říkat nahlas svůj názor?

Já se za své názory nestydím. Jsem přesvědčen o tom, že pouze národní státy mají mít právo určovat, kdo na jejich území může žít. Zásadní omezení masové migrace je nezbytné pro naši budoucnost i pro budoucnost zemí Afriky a Blízkého východu, které přicházejí o své lidské bohatství.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama