Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2010 19:59:00

Doufám, že vztahy NATO – Rusko budou odpovídat realitě 21. století

Doufám, že vztahy NATO – Rusko budou odpovídat realitě 21. století

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg přivítal výsledky summitu NATO v Lisabonu

Summit NATO v Lisabonu přijal řadu důležitých rozhodnutí a mnohými je proto označován za přelomový. Došlo ke schválení nové Strategické koncepce NATO, která reflektuje vývoj bezpečnostní situace ve světě a hrozby spojené se šířením terorismu, zbraní hromadného ničení nebo kybernetických útoků.

Další rozhodnutí padlo v oblasti protiraketové obrany, která se stává jednou z priorit Aliance. Připravovaný protiraketový deštník by měl do roku 2018 pokrývat celé alianční území. „Jsme spokojeni s výsledky summitu“ konstatoval ministr zahraničí.

Za účasti afghánského prezidenta proběhlo jednání představitelů zemí zapojených do operace ISAF v Afghánistánu. Schválená deklarace k Afghánistánu předpokládá postupné předávání odpovědnosti za bezpečnostní situaci místní vládě do roku 2014.

Na konci summitu se za účasti ruského prezidenta uskutečnilo zasedání Rady NATO-Rusko, které se týkalo dalšího prohloubení spolupráce mezi Aliancí a Ruskem, zejména v oblasti protiraketové obrany. "Doufám, že vztahy NATO – Rusko budou odpovídat realitě 21. století. Toho času, jak víme z mnoha signálů a taky z výroků ruských představitelů, existuje ještě valná nedůvěra vůči NATO. Samozřejmě také mezi členy NATO někdy existuje nedůvěra k Rusku. Musíme pracovat na budování důvěry."

Ministr zahraničních věcí rovněž ocenil práci českých diplomatů a expertů ministerstva obrany při organizaci summitu a přípravě českých pozic.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama