Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.03.2019 11:13:47 - Pavel Stloukal

Letecká škola v KV

Dobrý den!Už i SPD mám zařadit mezi sluníčka?Co to je za argumenty hluk či smrad ze 4 letadel,které vzlétnou 3x do týdne?Co mají říkat lidé z Ruzyně nebo Frankfurtu?To je jako když sluníčka z Vody Tetčice blokují dostavbu dálnice do Vídně.To už jste všichni z politiky ztratili rozum?Mgr.Pavel Stloukal Brno.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.03.2019 20:08:36 - Karla Maříková
Dobrý den,

děkuji za dotaz.

Určitě znáte program SPD, ve kterém je, že budeme prosazovat kvalitní potraviny a čisté životní prostředí. Životní prostředí musíme předat dalším generacím minimálně ve stavu jakém je nyní.

K letecké škole:

Vedení KVK začalo jednat o tomto projektu již začátkem roku 2018 a to bez vědomí zastupitelů KVK i města KV. Poté co se prosáklo v médií, že letecká škola nakupuje letadla, tak po několika měsících předalo nekompletní informace o tomto projektu zastupitelům KVK. To bylo v prosinci 2018, rok od začátku jednání. Vedení KVK domluvilo tento projekt bez toho, aby se zajímalo o možná rizika a zda tyto rizika nepřevyšují zisk a bez toho, aby to projednal se zastupitelstvem kraje i městem KV a znalo jak se k tomu zastupitelé staví.

Určitě máte pravdu koupím li si pozemek nebo dům u letiště musím počítat s tím, že tam budou létat letadla. Je však rozdíl, když Vám přiletí a odletí dopravní letadlo a když Vám nad hlavou bude neustále kroužit letadlo a to pilotující ještě student a né kvalifikovaný pilot. Tímto se bezpečnostní rizika ještě zvyšují.


Letadla budou létat nad Stanovickou přehradou, která je zdrojem pitné vody pro tisíce obyvatel a nad městem Karlovy Vary, pro které je největší zdroj zisku turismus. KVK má nejnižší mzdy v ČR, nedostatek personálu, nekvalitní lékaře, díky lékařům ze zahraničí bez aprobačních zkoušek atd., ale má kvalitní životní prostředí, na které navazuje právě turismus.


Vedení kraje bez toho, aby vzalo v úvahu rizika vynakládá úsilí pro titěrný zisk 2,5 milionů korun. Nezachovalo se jako férový partner a neseznámilo zastupitelstva KVK ani města KV s tímto projektem a začalo jednat bez jejich vědomí. Tohle ve mě vzbuzuje pocit, že profitovat z tohoto projektu nebude ani kraj ani letiště, ale někdo jiný a z toho důvodu nemohu tento projekt podpořit. Když nejsme pro vedení kraje dostatečný partner, aby mi podalo včas kompletní informace o tomto projektu, tak nemůže čekat, že budu partnerem pro jeho podpoření a to zvlášť, když zvážíte opravdu pozitiva a negativa, tak negativa převládají.


Položte si otázku, budete li chtít podporu pro Váš projekt a nebudete li mít co tajit, tak neseznámíte s ním své partnery v tomto případě zastupitele svého kraje, tak jak se to běžně dělá. Místo toho to budete tajit do doby než se to prosákne v tisku a zamítnete návrh na zpracování studie jaký to bude mít vliv na životní prostředí, turismus a zdraví obyvatel což Vás nebude k ničemu zavazovat? A pak se budete divit, když Vám to zastupitelé nepodpoří?

Když zvážím rizika a zisk 2,5 milionů a jednání vedení kraje, tak nemohu tento projekt podpořit. Nejsme loutka. Kraj by měl raději vynaložit toto úsilí na zavedení linky, kterou využijí turisté přijíždějící do KVK, zvedne se turismu, který je prioritou pro kraj než, aby zřizoval školu pro čínské studenty (né pro naše), kteří budou ubytovaní na ubytovně, tak výnos z jejich 14 měsíčního pobytu bude pro kraj minimální. Namísto toho vládnoucí koalice kulantně do svého usnesení zanesla, že se zasadí o zřízení pobočky ČVUT, ale za předpokladu, že zde bude právě tato letecká škola. Jen upozorňuji, pokud by tato pobočka v kraji vznikla, tak využití českých studentů by bylo téměř nulové, šlo by opět o zahraniční studenty této školy.


Karlovarský kraj by potřebovat VŠ, ale pro české studenty a to proto, aby nám neodcházeli za studiem všichni do jiných krajů, kde pak zůstávají a kraj se nám tak vylidňuje, ale to takové studium, aby po něm v kraji našli také uplatnění.

Píšete, že jste z Brna, tak je pro Vás možná těžké pochopit situaci v nejmenším KVK. Už zde bylo dost politiků, kteří kraj přivedli na samé dno, nechali ho jen využít a je zapotřebí, abychom mysleli na naše občany a zvážili jaké projekty budou pro nás skutečný přínos. Tato situace s leteckou školou mi připomíná domluvu zpracování ropných kalů z Ostravska Sokolovskou uhelnou, kterou podpořil sám pan premiér Babiš a kterou vedení kraje velice dlouho tajilo. Jakákoliv ekologická havárie by pro kraj znamenala konec odvětví na kterém celý kraj stojí a to turismu.

Ač si vážím naší paní hejtmanky, i když je z jiného politického uskupení, tak si za svým názorem stojím a nemám ve zvyku ohýbat hřbet a schvalovat projekty, jen že to někomu vyhovuje, protože to předjednal a nedomluvil se.

Krásný zbytek dne


Karla Maříková