Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2021 12:12:00

I „studený mír“ je lepší než „horká válka“

I „studený mír“ je lepší než „horká válka“

“Uplynulé dny byly naplněny celou řadou významných mezinárodních událostí. Dominovala jim první návštěva nově zvoleného prezidenta Spojených států Joe Bidena v Evropě.

Kromě návštěvy Velké Británie a setkání s královnou a premiérem, se zúčastnil i summitu hlav států G7, summitu NATO a setkání na nejvyšší úrovni s lídry členských zemí EU.

Na závěr se uskutečnil summit Bidena s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem.

Stručně shrnuto, americký prezident přijel do Evropy sešikovat své evropské a zámořské spojence k tažení proti Rusku a Číně, byť proti každému z nich z jiných důvodů. Rusko svou údajnou rozpínavostí zvyšuje napětí na hranicích NATO a Čína svou ekonomickou expanzí ohrožuje zájmy Spojených států a Západu a jejich domnělou dominanci ve světě. Toto vše obaleno do obvyklé mantry ochrany lidských práv a demokracie. Tomu odpovídají i přijaté dokumenty z těchto setkání. Řinčení zbraněmi na summitu NATO a požadavky na další zvyšování vojenských rozpočtů pouze dokreslují smutný obrázek zpátečnického vnímání světového dění.

Je to marný pokus, pomocí vyhrůžek, obchodního nátlaku, sankcí a vojenské síly prodloužit život zcela vyčerpaného systému, vycházejícího z neokolonializmu a agresivní expanze. Ani zmínka o ochotě k jednáním o snižování mezinárodního napětí, kolektivní bezpečnosti pro všechny jako jediné cesty k dosažení míru a mezinárodní spolupráce při řešení velkých výzev, kterým lidstvo čelí. KSČM naopak pozitivně hodnotí setkání Putina s Bidenem, a to nehledě na jeho skromné výsledky. Vnímá to jako malé světlo na konci dlouhého temného tunelu, které může pomoci otevřít cestu k postupnému zlepšování situace ve světě. Protože i »studený mír« je lepší než »horká válka«.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama