Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2020 6:32:00

KSČM požaduje přijetí dalších opatření k omezení následků nouzového stavu

KSČM požaduje přijetí dalších opatření k omezení následků nouzového stavu

V úterý 27. října 2020 se Vláda ČR na svém zasedání usnesla, že požádá Poslaneckou sněmovnu PČR o prodloužení nouzového stavu do 3. prosince 2020.

 K tomuto kroku se odhodlala jen den po dalším zpřísnění opatření v boji proti Covid-19, mezi které patří zákaz vycházení mezi 21:00-4:59 či zákaz maloobchodního prodeje od pondělí do soboty od 20:00 do 5:00 hod. a v neděli po celý den.

Především omezení nedělního prodeje ve vztahu k náročné práci prodavaček a prodavačů prosazovala KSČM již během jarního období nouzového stavu. Zcela odmítáme názor Svazu obchodu ČR, že omezení prodejní doby povede k větší koncentraci lidí a mělo by naopak dojít k jejímu prodloužení. Jsme si jisti, že občané nepodlehnou panice, kterou se nám snaží vnutit média a budou se chovat i nadále racionálně.

KSČM si je plně vědoma stále se zhoršující situace, rostoucího počtu nejen pozitivně testovaných a zároveň i hospitalizovaných, vyžadujících intenzivní zdravotní péči, ale i zemřelých. Na druhou stranu chování členů současné vlády k přijatým opatřením neukazuje občanům dostatečnou legitimitu ani vážnost, neboť nejsou z jejich strany dostatečně dodržována a vyvození jejich osobní zodpovědnosti za jejich nedodržování je diskutabilní. Za chybu KSČM považuje také úplné zrušení preventivních opatření v letním období, které vláda učinila na nátlak pravicové opozice. Ta na to nyní úmyslně zapomíná a za tento krok vládu kritizuje.

KSČM za současné situace proto podporuje prodloužení nouzového stavu. Zároveň ale od vlády požaduje, aby došlo jednak k prodloužení současných programů pro podporu občanů, OSVČ, ale i firem postižených pandemií Covid-19 a zároveň zavedení dalších, které omezí negativní následky přijatých opatření, a to vázáno na daňová přiznání z roku 2020. Dále trváme na jednání o vyhlášení moratoria k placení nájemného pro postižené současnými opatřeními, další odklad splátek hypoték, prodloužení doby ošetřovného pro děti mladší 12 let a jeho případné zvýšení. KSČM zároveň odmítá, pod záminkou řešení problémů vyvolaných Covid-19, jakékoli změny zákoníku práce, které by umožnily snadnější a rychlejší propouštění zaměstnanců, které prosazuje TOP 09 nebo další oklešťování práv zaměstnanců.

Vojtěch Filip
předseda KSČM

Stanislav Grospič
místopředseda KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama