ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2018 6:28:00

K aktuální diskusi na téma definice manželství

K aktuální diskusi na téma definice manželství

Pokud určitému typu soužití má stát propůjčit ochranu a označení manželství, pak to má být takový vztah, který vychovávaným dětem zaručí prostředí tradičních společenských vzorů a rolí, jinými slovy: skýtá dětem právo na mámu a tátu.

 Konzervativní strana se připojuje k Tiskovému prohlášení Koruny České (monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska) k aktuální diskusi na téma definice manželství v právním řádu z 22. června 2018.

Za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík
předseda

Tiskové prohlášení k aktuální diskusi na téma definice manželství v právním řádu

Tiskové prohlášení Koruny České
(monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska)
k aktuální diskusi na téma definice manželství v právním řádu

22. června 2018

Naše strana, reagujíc na soudobé diskuse ve věci zákonné definice manželství připomíná, že:

  • Dle čl. 3 odst. 1 LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (coby usnesení Předsednictva České národní rady č. 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb.), platí, že „Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.“

Dále dle našeho právního řádu platí, že

  • nikoho nelze diskriminovat „z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru.“ (srv. § 2 odst. 3 zákona č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Tento stav pokládáme za adekvátní modernímu právnímu státu, v němž se nikdo nemusí obávat, že jeho práva budou narušena z důvodu diskriminace.

Současně naše aktuální předpisy práva občanského umožňují, jak se domníváme, dostatečnou volnost v možnosti uspořádání majetkových poměrů k osobám v příbuzenském vztahu i mimo něj.

Mimo to však nelze popřít, že pro přirozenou biologickou reprodukci populace, která se jeví být v zájmu státu i jeho obyvatel, se dosud nenašel jiný typ instituce, než je pokud možno trvalé soužití dvou osob různého pohlaví.

Stát pochopitelně nemá postihovat jiné typy soužití, pro něž se dva dospělí jedinci rozhodnou, ale pokud už má určitému typu soužití propůjčit ochranu a označení manželství, pak to má být takový vztah, který vychovávaným dětem zaručí prostředí tradičních společenských vzorů a rolí, jinými slovy: skýtá dětem právo na mámu a tátu.

Věříme, že se naši zákonodárci ve své iniciativě nepokusí překonat kritickou tezi, vyslovenou ve věci suverenity britského parlamentu, jak ji přednesl v 18. století politický teoretik Jean-Louis de Lolme: totiž, že „parlament může vše s výjimkou změny ženy v muže a muže v ženu.“

Z výše uvedeného důvodu naše strana podporuje inciativu skupiny zákonodárců směřující k ústavnímu ukotvení instituce manželství v jeho tradiční podobě, totiž jako svazku muže a ženy. A ztotožňujeme se s peticí v této věci organizovanou Aliancí pro rodinu (ZDE).

V Praze dne 22. 6. 2018

Předsednictvo Koruny České
(monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama