Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2019 20:53:00

Odsuzujeme antisemitismus a jeho projevy

Odsuzujeme antisemitismus a jeho projevy

Česko si připomíná památku obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti.

 Senátorky a senátoři za KDU-ČSL uctí v těchto dnech památku nejen přibližně šesti milionů židovských obětí, ale i dalších nevinných, kteří zemřeli během druhé světové války.

Zároveň senátoři apelují na to, aby se nadále jasně odsuzoval antisemitismus a jakékoliv jeho formy. „V Evropě pozorujeme vzestup antisemitských projevů. Nemůžeme k tomu mlčet,“ zdůrazňuje předseda senátorského klubu Petr Šilar. Zároveň upozorňuje na bezpráví, které se v důsledku plánovaného zdanění restitucí dotkne i židovských obcí a jejich majetku. „Židé byli obecně perzekuováni za války, pak jim sebrali majetek a teď vládní strany ve Sněmovně prosadily zdanění toho, co jim vrací. To je obrovské bezpráví,“ sděluje Šilar.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, která se angažuje ve prospěch česko-izraelských vztahů, přijala minulý rok v rámci připomínky 70 let od vzniku Izraele memorandum o přátelských vztazích mezi ČR a Izraelem. „Stojí zde, že odsuzujeme rostoucí antisemitismus, rasismus a xenofobii ve společnostech napříč světem ve všech jejich formách a projevech a podporujeme přijetí definice antisemitismu schválené Mezinárodní aliancí pro připomínku holocaustu (IHRA) do národních legislativ, včetně právního řádu České republiky.“ Již před rokem vyzvala Parlament ČR, aby přijal tuto definici antisemitismu. K tomu se Sněmovna přistoupila v dnešních dnech, Senát bude následovat.

V Senátu se v pátek 25. ledna uskutečnila připomínka holocaustu u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Účastnil se jí také místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman. „Těší mě, že se v této souvislosti nezapomíná ani na romskou komunitu, která byla postižena obdobnou rasovou nenávistí jako Židé,“ uvedl Herman. Podle jeho slov je třeba být stále na pozoru, aby se zločiny minulosti nepřenesly do současnosti. „Signály vzrůstajícího rasismu varují,“ upozornil Herman.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama