Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2020 14:17:00

Podpořme rodiče s dětmi, stabilizujme sociální služby a začněme s výstavbou bytů

Podpořme rodiče s dětmi, stabilizujme sociální služby a začněme s výstavbou bytů

Návrh na zvýšení letošního schodku státního rozpočtu až na 500 miliard korun míří k závěrečnému schvalování, o kterém by poslanci měli hlasovat příští týden ve středu.

 Lidovci v rámci druhého čtení načetli několik pozměňovacích návrhů, které se týkají především podpory rodin, finančního stabilizování sociálních služeb a podpory dostupného bydlení. Předseda Marian Jurečka také načetl čtyři doprovodná usnesení, ve kterých žádá po vládě, aby ukázala, jak hospodařila v první polovině roku a jak bude hospodařit v druhé polovině, respektive v následujících dvou letech.

Šéf lidovců Marian Jurečka se ve Sněmovně ptal, jestli má vláda plán v případě druhé vlny koronaviru, protože „vypnout“ ekonomiku si už Česká republika nemůže dovolit. A jak to bude v případě školství? „Vypnuté školství mělo obrovské dopady na vyloučené lokality, kde se ukázalo, že poslední tři měsíce nebyl žádný kontakt mezi žáky a učiteli. Ty děti ztratily reálně tři cenné měsíce vzdělávání v jejich životech,“ řekl Jurečka.

KDU-ČSL se kromě široké podpory rodin dlouhodobě zaměřuje na pomoc lidem, ke kterým osud nebyl úplně přívětivý. Jsou to lidé s hendikepem, s různým typem postižení, tedy lidé, kteří potřebují v nějaké podobě pomoc sociálních služeb – terénních i pobytových. „Navrhujeme finanční dokrytí sociálních služeb částkou 1,5 miliardy korun,“ uvedl poslanec Vít Kaňkovský.

Návrhy KDU-ČSL při schvalování letošního schodku státního rozpočtu:

  • 500 korun pracujícím maminkám k důchodu za každé vychované dítě – maminky mají v průměru o pětinu nižší důchod než muži. Tuto nespravedlnost chceme změnit.
  • Jednorázový příspěvek v srpnu ve výši 5000 korun pro pracující rodiče, kteří mají vyživovací povinnost (a studující dítě až do 26 let) – až pro 30 % rodin s dětmi je jednorázový výdaj ve výši 10 tisíc korun takřka likvidační. Začátek školního roku bývá pro rodiny ekonomicky náročný, příspěvek by rodinám pomohl zaplatit školní pomůcky, koleje apod. pro své děti.
  • Podpora bydlení pro mladé rodiny – výstavba až 50 tisíc bytů. Chceme posílit rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení, aby obce mohly začít stavět a lidé bydlet
  • Stabilizování sociálních služeb – nechceme dopustit, aby se sociální služby potýkaly s výpadkem financí jako v minulém roce. Pro nás je jejich stabilizace z hlediska financí klíčová, je nutné sociální služby dofinancovat částkou 1,5 miliardy korun

Vzhledem k výši deficitu státního rozpočtu se lidovci oprávněně a neúnavně ptají, jak vláda naložila s 300 miliardami korun a na co použije dalších 200 miliard, o kterých Sněmovna v souvislosti s navýšením schodku jedná.

Navrhovaná doprovodná usnesení předsedy Mariana Jurečky:

  • Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu o předložení podrobného plnění státního rozpočtu za první pololetí roku 2020 do konce července 2020.
  • Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu o podrobný přehled plnění státní rozpočtu v druhém pololetí roku 2020 všem poslancům vždy po skončení daného měsíce nejpozději do pátého dne měsíce následujícího.
  • Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu o předložení střednědobého výhledu pro roky 2021-2023 nejpozději do konce září 2020.
  • Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby předložila návrh efektivních úspor v rozpočtu jednotlivých kapitol v roce 2020 do konce července roku 2020.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama