Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2019 13:33:06

Senátoři čekají na podpis prezidenta, pak podají žalobu proti zdanění restitucí

Senátoři čekají na podpis prezidenta, pak podají žalobu proti zdanění restitucí

Na osmé schůzi Senátu zahájili senátorky a senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí sbírání podpisů pro ústavní stížnost. Chtějí docílit zrušení zákona o zdanění církevních restitucí.

 „Žaloba je připravena. Trváme na tom, že takzvané zdanění není nic jiného než krádeží za bílého dne,“ vysvětlil předseda senátorského klubu Petr Šilar. Stížnost k ústavnímu soudu bude podle jeho slov podána ihned po podpisu zákona prezidentem republiky.

„Smlouva mezi církvemi a státem se rodila dlouze a těžce. A teď by se měla takto rychle zničit? Věřím, že Ústavní soud senátorskou stížnost moudře projedná, a že se pak navrátíme k zásadám právního státu,“ doplnila místopředsedkyně klubu Šárka Jelínková.

Plénum Senátu projednalo celkem 29 bodů. Byla mezi nimi také novela zákona o pobytu cizinců, která usnadňuje pobyt za účelem studia, výzkumu nebo třeba dobrovolnické práce. Ta je podle slov senátora Václava Hampla, předsedy Výboru pro záležitosti EU, především transpoziční novelou EU, která jde správným směrem a je potřebná.

Kontroverzně se debatovalo také o novele zákona o vnitrozemské plavbě, zejména o možnosti zavedení hranice 0,5 promile alkoholu v krvi pro vodáky. V klubu většinově převládl názor, který zastává také Ministerstvo dopravy ČR, že zavádění alkoholu do zákona, a to v jakémkoli množství, není správnou cestou. Zákon byl ale nakonec vrácen Poslanecké sněmovně s rozšířením možnosti této hranice alkoholu i pro cyklisty.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama