Lenka Bochníčková

zastupitelka obce
  • KSČM
  • Vrdy
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2016 17:02:07

Kaly a zase kaly. Z Ostravy do Čáslavi. Aneb takový malý výlet do jedné databáze

Kaly a zase kaly. Z Ostravy do Čáslavi. Aneb takový malý výlet do jedné databáze

Toxické kaly z ostravských lagun míří na skládku do Čáslavi. Později do některé dosud nezjištěné spalovny.

Okolnosti mě donutily pravidelně sledovat jednu databázi. Jmenuje se Cenia/EIA a jsou v ní veškeré záměry, které by mohly poškozovat životní prostředí na území našeho státu. Nedávno jsem čistě náhodou narazila na záměr na Ostravsku na těžbu a zavápňování toxických a karcinogenních kalů z ostravských lagun, které obsahují oxidy síry. Opravdu tedy chutný koktejl. V takové databázi najdete i to, jak se který úřad či ekologové vyjadřují k tomuto záměru. Naprostá většina příslušných úřadů hází lidi přes palubu. Nepožadují ani zpracování důkladného posouzení, které v tomto konkrétním případě předepisuje přímo zákon – tzv EIA povolení. Jen Arnika se znalostmi jí vlastní a dva spolky vznesly připomínky, proč se tyto kaly mají nadále likvidovat způsobem, který se již dávno neosvědčil. Viz zkušenosti z Litvínova, kam byly kaly převáženy ke spalování, či obec Vratimov, kde byly kaly po odtěžení neutralizovány vápnem. Obec je dodnes zatížena tímto nebezpečným a karcinogenním materiálem. Kaly se dají likvidovat na místě a hlavně jinými technologiemi příznivějšími pro naši planetu. Velkou spoustu připomínek měla i městská část Moravská Ostrava a Přívoz. Tyto připomínky totiž psali lidé, kteří mají zájem a jsou informovaní. Teprve z těchto připomínek je zřejmé, o co vlastně půjde, jestliže budou tyto kaly byť dočasně skladovány v Čáslavi. A ještě jeden postřeh. Starosta Kralup nad Vltavou, aby mohl odvrátit případné skládkování u nich, se přihlásil jako účastník řízení, protože hrozilo, že by kaly mohly skončit v jeho městě. Starosta Čáslavi však nikoliv. Ačkoliv mám černé na bílém z Ministerstva životního prostředí (jde přímo o odpověď ministra na interpelaci poslance Jana Klána), že se kaly budou deponovat na skládce v Čáslavi. Je mi vážně líto, že úřady zcela plánovitě nereagují, nezajímají se a hlavně se nezastávají občanů.

V záměru na odtěžení kalů vůbec není uvedeno, jak budou kaly po zavápnění vypadat, jak se do Čáslavi budou převážet. Bude to kašovitá hmota, která poteče z nákladních automobilů celou cestu z Ostravy? Na to musí však upozorňovat Ostraváci. Protože Čáslav to nezajímá. A důvod je jednoduchý. Čáslav totiž již před lety dovolila bez jakýchkoliv připomínek k povolení EIA skladování takových toxických odpadů, jako jsou kaly z Ostravska. Našla jsem totiž i kód, jak jsou značeny a jak jsou povoleny na skládce v Čáslavi. Jen si tak milí Čáslaváci říkám. Příliš věříte vedení své radnice a nekontrolujete to, co za vašimi zády dělá. Neproběhlo ani veřejné projednávání tohoto záměru. To znamená, že žádný kompetentní orgán neměl žádné připomínky k tomuto záměru. Tedy ani Odbor životního prostředí v Čáslavi, ani město Čáslav, ČIŽP, krajský úřad, prostě nikdo. Asi všichni bydlí někde jinde.

Ještě jednu věc je třeba si uvědomit. Ty kaly po pár letech budou opět z Čáslavi odváženy. A právě jakákoliv manipulace s tímto materiálem uvolňuje do ovzduší jak pachové, tak i ty zdraví škodlivé látky. A v Čáslavi bude probíhat manipulace hned dvakrát. Při navážení a při odvážení. Všichni víte, kde skládka je. Jak je daleko od vašich domů či od sportovišť, kam posíláte děti, aby byly zdravé.

Proces schvalování povolení EIA v Ostravě ještě potrvá třeba rok. Ještě je čas dát najevo to, že nechcete kvůli finančnímu obnosu, který z této zakázky MŽP pro firmu AVE plyne, nechat si zničit životní prostředí ve vašem městě a v jeho okolí.

Teď se mne nepochybně zeptáte, co tedy můžete udělat, aby k tomuto nedošlo? Já vám odpovím. Musíte se dát jako obyvatelé dohromady, sjednotit se. Zvolit si zástupce, kteří budou prosazovat zdravý rozum a zájmy vás obyvatel Čáslavi a okolí. Najít ve svém středu někoho, kdo je ochoten mluvit, studovat materiály, jednat. Založit třeba nový spolek či jednat jako jedinci. Je třeba, aby každý z vás řekl starostovi, radě, zastupitelům, že toto nechcete. Kde všichni jen mlčí, tam je souhlas.

Jsem místopředsedkyní Spolku pro zdravé Vrdy, který v rámci svých kompetencí může řešit problémy životního prostředí i v blízkém okolí. Máme jako spolek už tříleté zkušenosti. Ač jsou naše úspěchy dílčího charakteru, všichni, kdo mají zkušenosti s tím něco zlepšit či prosadit, vědí, že i malý krůček je obrovským úspěchem. Ale spoustu věcí dokáže i jednotlivec, který nemlčí. Prostě se nebojte a hlasitě řekněte, že tu kaly nechcete! Nebo si v nadcházejících volbách zvolte zástupce, kteří vás budou skutečně zastupovat!


Lenka Bochníčková, kandidátka do senátních voleb

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama