ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2011 11:00:01

Mezinárodní organizace práce se vyjadřovala k české legislativě

Mezinárodní organizace práce se vyjadřovala k české legislativě

Mezinárodní organizace práce považuje lustrační zákon za diskriminační. I takový názor zazněl během jednání se zástupci Parlamentu České republiky. MOP je specializovanou organizaci OSN, která dohlíží na prosazování pracovních práv a sociální spraved

“Je složité vysvětlit, jak je pro nás lustrační zákon důležitý, během komunistického režimu byli občané této země tvrdě perzekvováni a vězněni za své názory. Myslím, že nesmíme dopustit, aby Českou republiku řídil někdo spojený s minulým režimem, proto má tento zákon v české legislativě stále místo,” vysvětlovala opodstatněnost lustrací členka Výboru pro sociální politiku, Lenka Kohoutová. Její slova směřovala zástupkyni Mezinárodní organizace práce, kterou byla doktorka Cleopatra Doumbia-Henryová.

Zástupci Mezinárodní organizace práce argumentovali existencí zákona o státní službě, který by podle nich měl plnit funkci zákona lustračního.

Jednání se však netýkalo pouze problematiky lustračního zákona, dalším projednávaným bodem byl antidiskriminační zákon. Zástupci MOP se již setkali s odborovými svazy. Které si, dle slov zástupkyně MOP, Cleopatry Doumbii-Henryové, stěžovali na, zaměstnavatelé kteří často antidiskriminační zákon obcházejí. Další výtkou, z pohledu odborů, je nedostatečná právní ochrana zaměstnanců sdružených v odborech.

“Domnívám se, že zákoník práce odborové předáky, chrání dostatečně. Také musíme brát vv potaz, že síla odborů v naší zemi tak velká, jako jinde ve světě. Tím neříkám, že s odbory nediskutujeme, naopak. Jejich názorům přikládám značnou váhu a se samotnými odboráři se stýkám pravidelně,” vyjádřila svůj názor na nutnost vyšší legislativní ochrany odborářů, Lenka Kohoutová

“Absolutně souhlasím s tím, že některé skupiny občanů musíme chránit, ale zaměstnanci se mohou bránit i u Inspekce práce či ombudsmana. Často se ozývají jen odbory a ne samotní zaměstnanci, to vím z vlastní zkušenosti. Pro nás je velmi důležité mít liberální legislativu, a která umožní vytvářet pracovní místa a bude hájit práva jak zaměstnanců, tak zaměstnavatelů.” Uzavřela jednání o antidiskriminačním zákoně Lenka Kohoutová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama