ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2011 18:19:06

Novelu zákona v pomoci v hmotné nouzi podpořili i starostové

Novelu zákona v pomoci v hmotné nouzi podpořili i starostové

Praha, 1. června 2011: Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi představuje průlom v přístupu k lidem, kteří využívají sociální systém, odmítají ale převzít odpovědnost za své závazky.

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi představuje průlom v přístupu k lidem, kteří využívají sociální systém, odmítají ale převzít odpovědnost za své závazky. Zaručuje spravedlivý a rovný přístup ke všem dlužníkům v České republice. Uvedla to dnes poslankyně ODS Ivana Řápková během dopoledního semináře k dopadům této novely, který proběhnul na půdě poslanecké sněmovny za účasti ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a zástupců starostů, neziskových organizací a exekutorů. Většina přítomných starostů vyslovila návrhu svou podporu.

Návrh novely zákona o hmotné nouzi předložila poslanecké sněmovně Ivana Řápková společně s poslankyní ODS Lenkou Kohoutovou. Novela má zpřísnit postoj k neplatičům nájemného a pořádkových pokut, protože umožní strhávat dluhy přímo ze sociální dávky na živobytí vyplácené neplatičům.

Jsem ráda, že jsme měli možnost si v širokém kruhu účastníků některé věci vyříkat a vysvětlit. Velmi si vážím především podpory starostů a Svazu měst a obcí. Naše kritiky jsme pak doufám přesvědčily, že cílem předkládané novely není snaha šikanovat sociálně slabší skupiny obyvatel, ale pouze narovnat stav, kdy jedni dlužníci své závazky plnit musí a druzí nikoliv. Novela navíc pomůže zvýšit motivaci dlužníků závislých na sociální podpoře, protože jim umožní domluvit si s obcí splátkový kalendář,“ komentovala diskuzi Ivana Řápková.

Lenka Kohoutová zdůraznila, že kritickou situaci zadlužených lidí závislých na sociálních dávkách pomáhá řešit především důsledná sociální práce v terénu. „Velmi si cením práce řady neziskových organizací,obcí a měst, které těmto lidem pomáhají, a jsem připravena k diskuzi o zkvalitnění podmínek pro jejich práci. Přesto považuji za správné, aby pro chronické neplatiče závislé na sociálním systému platila stejná pravidla jako pro ostatní. Jen tak můžeme tyto lidi motivovat a povzbudit, aby aktivně hledali východisko ze své situace a vrátili se co nejdříve do běžného pracovního života. Tento přístup je v souladu s dlouhodobou politikou ODS,“ řekla mimo jiné Kohoutová.

Návrh novely podpořil během semináře také zástupce Svazu měst a obcí Petr Pospíšil: „Svaz měst a obcí vyslovil již dříve tomuto návrhu podporu, protože ho považuje za účinný nástroj, díky kterému budou moci obce vymáhat dluhy od svých chronických dlužníků. Zároveň poprvé legislativně zakotvuje možnost, aby se obec s konkrétním dlužníkem domluvila individuálně. Tuto možnost starostové vítají. Osobně očekávám, že ji obce budou hojně využívat,“ shrnul postoj Svazu měst a obcí Petr Pospíšil.

Poslanecká sněmovna začala novelu projednávat na minulé schůzi, projednávání bylo ale přerušeno během rozpravy v prvním čtení. Poslanci se k ní vrátí na nadcházející 19. schůzi poslanecké sněmovny.

Návrh zákona počítá se zachováním existenčního minima. Změny se dotýkají výhradně dávky na živobytí. Netýkají se jednorázových dávek (porodné, pohřebné apod.), účelově vázaných příspěvků jako je příspěvek na bydlení nebo mimořádné okamžité pomoci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama