ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2011 15:37:36

Omezíme zneužívání sociálních dávek

Omezíme zneužívání sociálních dávek

ODS chce omezit zneužívání sociálních dávek. Pomoci má novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. Společný návrh poslankyň Ivany Řápkové (ODS) a Lenky Kohoutové (ODS) má obcím umožnit použít příspěvek na živobytí k úhradě dlužných částek. Dlužníci zárove

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Předkladatelé si od novely slibují zlepšení vymahatelnosti pokut nebo povinných místních poplatků od chronických neplatičů a zvýšení motivace těchto lidí řešit svou životní situaci.

ODS dlouhodobě prosazuje takové změny, které vyloučí nebo alespoň omezí cílené zneužívání sociálního systému. Pomoci může i tato novela, která zvýší kontrolu nad výplatou sociálních dávek a umožní postihovat chronické dlužníky, kteří obcím mnohdy dluží velmi vysoké částky a přitom zároveň pobírají sociální dávky. Tito dlužníci tak do budoucna nebudou privilegováni oproti ostatním občanům, kteří si své závazky plní,“ řekla k předkládané novele poslankyně Ivana Řápková. Upozornila také, že novelou získají účinný právní nástroj k řešení situace s neplatiči například i společenství vlastníků bytových jednotek.

Ivana Řápková zároveň připomněla, že novela je v souladu s koaliční smlouvou: „Již v koaliční smlouvě jsme se zavázali zpřísnit postoj k neplatičům nájemného a pořádkových pokut, a navrhli, aby bylo možné strhávat dluhy přímo ze sociálních dávek vyplácených neplatičům. O některých výhradách Ministerstva práce a sociálních věcí jsme připraveni diskutovat na půdě příslušných výborů. Jsme ale přesvědčeni, že tato novela jako celek představuje zásadní průlom v přístupu k lidem, kteří využívají sociální systém, odmítají ale převzít odpovědnost za své závazky a řešit svou životní situaci.“

Je absurdní, že podle stávající legislativy mohou úřady vymáhat dlužné částky po ženě na mateřské, invalidním důchodci a dokonce handicapovaných občanech, ale nemohou zakročit proti lidem, kteří nepracují, neplatí své závazky a pobírají ještě od státu pomoc v hmotné nouzi. Předkládaná novela by měla tento stav napravit a zajistit rovné postavení všech dlužníků. Za podstatnou považuji také změnu, která dlužníkům umožní domluvit si například splátkový kalendář. K tomu už sice některé obce přistupují, doposud ale tato praxe neměla oporu v zákonu, protože sociální dávky nemohly být předmětem dohody o srážkách,“ dodala k novele Lenka Kohoutová.

Neplatiči se přitom podle ní nemusejí obávat, že zůstanou bez prostředků. Návrh zákona totiž počítá se zachováním existenčního minima. Změny se dotýkají výhradně dávky na živobytí. Netýkají se jednorázových dávek (porodné, pohřebné apod.), účelově vázaných příspěvků jako je příspěvek na bydlení nebo mimořádné okamžité pomoci.

Navrhované změny na svém jednání podpořila odborná komise ODS pro právní stát. Podporu jim vyslovil také Svaz měst a obcí České republiky.

V roce 2010 bylo na příspěvku na živobytí vyplaceno celkem 2862,1 milionu korun. Průměrný měsíční počet příjemců této dávky byl 79,3 tisíc osob.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama