Lenka Procházková

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2012 13:53:53

Kategorie Joch

Kategorie Joch

Se zpožděním jsem shlédla záznam pořadu Hyde Park s Romanem Jochem a se zpožděním jsem se zhrozila. Když se zjevil na obrazovce a jako úhoř klouzal od jasných odpovědí do bahna pokrytectví, pochopila jsem, že právě pokrytectví je jeho hlavní metodou.

Vůči  moderátorovi a tazatelům se choval arogantně, ale současně je poučoval, že je třeba chovat se ušlechtile. Desetkrát se pochválil, že je konzervativec a čestný muž, a přitom byl právě vyhozen z veřejné funkce pro nejapnou urážku prezidenta. Víc než tyto jeho schizofrenické projevy mě ale zděsily jeho fašistické postoje. Psovská oddanost k vůdci (Petr Nečas), xenofobie (např. postoj k islámu), militarismus (otázka Iránu) a nacionalismus jsou skutečně hlavními prvky fašistické ideologie a žádné dovolávání se svobody projevu a demokracie to nemůže zamaskovat.

Hrozím se toho, že člověk s tak jasně fašistickými názory se celý rok udržel ve funkci poradce českého premiéra pro zahraničí a lidská práva. A hrozím se těch, kteří svými sympatiemi k Jochovi odhalují svoji ubohost a zneužitelnost.

Jak se zdá, každá doba má své Jochy a jejich příznivce – malinké služebníčky, kteří lidskou důstojnost chtějí srovnat svými důtkami a zakonzervovat ve jménu starých dogmat. Na většinu přihlížejících to působí směšně. Zatím. Směšnost sama o sobě může být totiž i zábavná, pokud ji ovšem předvádí cvičený klaun.  Ale kdo se dnes od srdce zasměje starým filmovým dokumentům, kde směšný chlápek s knírkem něco ječí a dav pod tribunou ho v tranzu zdraví? Na nás, co historii známe, působí tyto záběry jako přízračné výjevy z panoptika a při jejich sledování nás mrazí v zádech. Tím spíš je nepochopitelné, že i po více než sedmdesáti letech  mohou podobná slova a prázdné fráze znít z veřejnoprávní televize. A navíc i někoho fascinovat.

V době, kdy máme dostatek informací díky internetu, v době, kdy vzdělání je dostupnější a je snadnější mít nadhled, v době, kdy jsme obeznámeni s mementem druhé světové války, stěží přijímám, že se najde tolik ubožáků, kteří na prvky veřejně odsouzené ideologie stále slyší. Varováním byl už výrok někdejšího premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka „Neočekávejte ode mě nic jiného než noc dlouhých nožů.“, který nejenže za tento výrok odvolávající se na krvavou akci německých fašistů nebyl veřejností odsouzen a zbaven  funkce, ale byl naopak částí příznivců honorován.

Naše společnost prošla v druhé polovině 20. století množstvím změn. Do slovníku jsme zařadili pojmy jako lidská práva, tolerance, ekologie, rovnoprávnost, ale také třeba kritické myšlení či nadhled. Nedovolme tedy, aby nás svými konzervativními postoji založenými na „tradičních“ hodnotách směšní lidé kategorie Joch vrátili o několik desítek let zpět. Přestaňme jejich směšnost blahovolně přehlížet. Je nebezpečná!

Lenka Procházková

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama