Lenka Procházková

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.09.2012 8:49:51 - hajnej14

Vážený pane,

lze se na Vás obracet ještě někde jinde?Zde je cenzura včera jsem se ptal na Váš názor na ministra kultury nebylo otištěno přesto,že nebylo hanlivé neb něco podobného.Je vidět,že tedy cenzura pracuje, proto prosím kde lze Vám položit dotaz?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.09.2012 0:07:03 - Lenka Procházková
Děkuji za podporu. Pochopitelně se na mě můžete obracet, i když nejste z mého volebního okresu.
Senát slouží jako Horní komora parlamentu, takže z toho plyne, že senátoři a senátorky jsou tu pro všechny.
Je mi jasné, že mnozí lidé stále vnímají Senát jako luxus, v poslední době se však zdá, že je to spíš bojiště. To je taky důvod, proč jsem se rozhodla kandidovat. Nebýt hlasování v Senátě, byl by např. zákon o tzv. církevních restitucích  už schválen. Účasnila jsem se toho jednání (jako host na galerii) a bylo to velmi dramatické. Na rozdíl od jednání Sněmovny, kam taky chodím na galerii, to však nepůsobilo chaoticky, senátoři neodcházeli houfně do kuloárů, ale sledovali, co kdo říká. Nevím zda je to dáno jejich obecně vyšším věkem nebo tím, že nejsou tak svázaní stranickým příkazem a vystupují celkem nezávisle. Samozřejmě vůbec není jasné, zda budu zvolena, moje kampaň není médii sledovaná, protože probíhá takzvaně kontaktně. Scházím se s obyvateli Prahy 8, za kterou kandiduji,  pořádám různá čtení, debaty, dětská odpoledne, bleší trhy a přitom poslouchám názory a stesky lidí. Z těch diskuzí mám pocit, že dopady tzv. tržního hospodářství se právě na Praze 8 dost kumulují. Jsou  to problémy naprosto jiné než třeba v Praze 1.  V Libni chybí knihovna, zato herny jsou tu na každém rohu. Zahrádkářskou kolonii na Libeňském ostrově chce magistrát zlikvidovat... Dnešní dopoledne jsem strávila v Čimicích, což je sídliště. Mluvila jsem asi s šedesáti lidmi, hlavně maminkami s malými dětmi.  Ale nebudu Vás zatěžovat svými současnými tématy a prožitky, které se teď pokouším zpracovávat, abych věděla, jak je pomoci řešit. Jak asi víte Senát může navrhovat zákony, dokonce i každý jednotlivý senátor má tuto možnost. Krom toho mi připadá důležité, že se Senát podílí na schvalování nových soudců Ústavního soudu, což bude aktuální v příštím roce. A podstatné je i to, že v případě, kdy je Sněmovna rozpuštěna, nahrazuje Senát její roli, čili nemůže nastat "bezvládí." I o této "pojistce demokracie" je zvykem mluvit s despektem, ale kdo může zaručit, že se brzy neuplatní?
Tím vším chci říct, že moje rozhodnutí kandidovat do Horní sněmovny není monotématické, i když přiznávám, že prvotním důvodem byl fakt, že právě Senát může zabránit tomu, aby zákon o tzv, církevních restitucích vstoupil v platnost. Protože i v případě, že by Sněmovna zamítnutí Senátu přehlasovala a prezident to stvrdil podpisem, může právě Senát podat ústavní stížnost. Je to běh na dlouhou trať a během toho běhu se důvody, proč jsem se rozhodla kandidovat, stále nabalují. V případě, že ve volbách neuspěju, můj zájem o Prahu 8  a o problémy jejích obyvatel neskončí. Jak se znám, budu pokračovat v debatách s lidmi, které jsem už potkala a  jejichž příběhy mě zasáhly. 
Co se týká Vašeho názoru na současnou ministryni kultury, vidím to podobně. Dodávám, že souhlas či nesouhlas s nabídkou stát se ze dne na den ministryní vlády, navíc v rezortu, o kterém "vyvolená" příliš neví, nemusí být jen zkouška charakteru. V některých případech, a nevylučuju, že právě v tomto, může dotyčná osoba podlehnout imperativu strany či víry. Paní ministryni jsem zažila na vlastní oči a uši při jednání Ústavně právního výboru Sněmovny, kam jsem přišla jako občan sdělit členům výboru své varování  (a argumenty) před schálením zákona o tzv. církevních restitucích. Ten zážitek je nepopsatelný, ale můžete jej sdílet, pokud si na stránkách www.stop-cirkevnim-restitucim.cz vyhledáte dokumentární video z průběhu jednání výboru.   
Děkuji za Váš  povzbudivý vzkaz  a dotazy a pokud máte další otázky, ozvěte se mi.
S pozdravem
 
Lenka Procházková