ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2018 22:59:00

Prezident poškozuje jméno českých zpravodajských služeb

Prezident poškozuje jméno českých zpravodajských služeb

Kritika Miloše Zemana vůči Výroční zprávě BIS za rok 2017 není, vzhledem k jejímu obsahu, překvapivá. Překvapivý může být snad jen fakt, že jsme na vyjádření Hradu čekali celé tři dny.

I proto bych si od vyjádření bývalého prognostika sliboval větší míru analytické kritiky namísto povrchního odsouzení a další spršky nadávek.

K části zprávy, v níž BIS varuje před rizikem, které představují příchozí migranti z muslimských zemí, se Zeman vyjádřil pochvalně – klasickým obratem „vždyť já to říkal“. Když ale zpráva v jiné části kritizuje rostoucí vliv Zemanových sponzorů kampaně z Ruska a hostitelů z Číny, najednou se jedná o plácání.

Čtení pasáží o rostoucím čínském a ruském vlivu zřejmě vyvolalo u Zemanových poradců zvonění v uších. Napojení poradce Zdeňka Nejedlého na ruské firmy je již notoricky známé. K tomu se v posledním týdnu přidaly informace o sponzoringu prezidentské kampaně lidmi, kteří působí ve firmách napojených na Putinova švýcarského právníka Fabia Delca. Jedna z takových firem dokonce provozuje trhy na Pražském hradě.

Najednou i Zemanova slova o tom, že se jezdí do Číny učit jak stabilizovat společnost, dostávají úplně nový rozměr. Ani čtyři návštěvy této rostoucí asijské země nedokázaly naplnit předpovědi bývalého prognostika o růstu investic v Česku. Přesto Čína zůstává pro Hrad jedním z nejdůležitějších diplomatických partnerů.

Bezpečnostní informační služba má u služeb spojeneckých států velmi dobré jméno. V tomto světle je kritika prezidenta tajné služby nejenom neopodstatněná, ale zároveň i nevhodná, protože poškozuje dobré jméno všech domácích služeb u zahraničních partnerů a znedůvěryhodňuje jejich činnost před širší veřejností.  

Výroční zpráva BIS zcela nové a překvapující informace nepřináší. Shrnuje je, strukturuje a dokládá na konkrétních příkladech a vazbách – to není málo. A také říká, že císař je nahý. A ten namísto toho, aby se oblékl, v exhibici ještě přidává a ostatní viní z toho, že jen špatně vidí.

Lukáš Kolářík

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama