MUDr. Bc. Marek Hilšer, Ph.D.

  • BPP
  • Praha 2
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2021 15:45:00

Novela exekučního řádu může ovlivnit život několika set tisíc občanů

Novela exekučního řádu může ovlivnit život několika set tisíc občanů

Společná zpráva senátorů klubu Starostové a nezávislí, Pirátů a SEN 21

 Senátoři klubu Starostové a nezávislí společně se senátorkou Adélou Šípovou a senátory Přemyslem Rabasem a Lukášem Wagenknechtem z klubu SEN 21 a Pirátů vyslali jasný signál ohledně podpory zavedení teritoriality exekutorů v exekutorském řádu. Tato novela zákona by dle senátorů výrazně přispěla ke spravedlivějšímu a efektivnějšímu systému a pomohla domácnostem, zasaženým exekucemi. Vzhledem k těžkým ekonomickým dopadům pandemie COVID-19 považují senátoři změnu za zcela zásadní. Novelu exekučního řádu by měla tento týden projednat Poslanecká sněmovna.

Senátoři si uvědomují, že je zatím značně nejasné, v jaké konečné podobě bude exekutorský řád poslanci schválen. Ovšem zcela nesouhlasí s možnou blokací novely zákona ze strany části Poslanecké sněmovny právě z důvodu zásadní systémové změny v podobě zavedení teritoriality. Ta by dle názoru senátorů i nezávislé analýzy Frank Bold dala za vznik pouze drobným legislativně-technickým nedostatkům, které by Senát mohl opravit.

„Novela exekučního řádu je zásadní legislativní návrh, který může přímo ovlivnit život několika set tisíc občanů České republiky. Možné snahy o oddalování, nebo snad úplná blokace novely v případě schválení pozměňovacích návrhů, zavádějících teritorialitu, považuji za škodlivé podléhání lobby predátorských exekutorů. Případné legislativně technické změny jsme připraveni zapracovat v Senátu. Není proto důvod schválení novely oddalovat,“ uvádí Marek Hilšer, senátor a iniciátor společného prohlášení (Senátorský klub Starostové a nezávislí).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama