ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2010 10:30:00

Finanční krize ve zdravotnictví je důsledkem vládních škrtů

Finanční krize ve zdravotnictví je důsledkem vládních škrtů

Ministerstvo zdravotnictví připravuje zcela drastická úsporná opatření.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje drastická úsporná opatření, kdy mají být masivně rušena lůžka v nemocnicích, propouštěny zdravotní sestry a navíc jsou zaváděny tvrdé limity na zdravotní péči. Důvodem je nedostatek finančních prostředků plynoucích do zdravotnictví. Dojde tak jednoznačně k propadu kvality a dostupnosti zdravotní péče pro pacienty, což považujeme za naprosto nepřijatelné.

Je to výsledek reforem pravicových vlád, které už za vlády Mirka Topolánka a tehdejšího i současného ministra financí Miroslava Kalouska snižovaly příjmy zdravotních pojišťoven. Předně došlo ke snížení platby za státní pojištěnce a jeho následné zmrazení, které bude pokračovat i v příštím roce. Dalším krokem bylo snížení zdravotního pojištění pro lidi, kteří vydělávají více než cca 80 tisíc korun měsíčně. Jen těmito kroky přichází zdravotnictví v souhrnu o desítky miliard korun!

Tyto prostředky pak samozřejmě chybí zdravotním pojišťovnám, které se začínají propadat do deficitu a přenáší své ekonomické problémy na jednotlivá zdravotnická zařízení. Díky tomu se většina nemocnic v tomto roce propadne do dluhů. Finanční krize ve zdravotnictví není primárně způsobena vnějšími okolnostmi, jde o důsledek vládních škrtů.

MUDr. David Rath
stínový ministr zdravotnictví
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama