ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2010 13:16:00

Korupční Julínkovsko-Šnajdrovská koncepce se musí změnit

Korupční Julínkovsko-Šnajdrovská koncepce se musí změnit

Stávající systém úhrad léků je chaotický, korupční a protipacientský.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath opakovaně a dlouhodobě upozorňuje, že Tomášem Julínkem a Markem Šnajdrem zavedený systém stanovení úhrad léků vede k trvalému navyšování spoluúčasti pacientů. Tento systém tudíž výrazně zvýhodňuje velké farmaceutické výrobce a umožňuje jim i několikrát ročně spoluúčast pacientů navýšit. Oproti systému, který platil před nástupem Tomáše Julínka do funkce ministra zdravotnictví tudíž vůbec nenutí výrobce snižovat doplatky z důvodu konkurence. Julínkův a Šnajdrův systém totiž umožňuje, že za chemicky zcela stejnou látku platí zdravotní pojišťovny diametrálně odlišné ceny, a to i v násobcích.

Systém se tedy rozpadl a snížila se konkurence mezi firmami. V systému úhrad se přestali orientovat jak lékaři, tak lékárníci, protože za stejný lék od jiné firmy platí pojišťovny jiné úhrady. Firmy toho využívají k tomu, že se začaly diametrálně lišit i výše doplatků. Chaotický systém poškozuje chronicky a vážně nemocné pacienty, kteří na doplatcích zaplatili a ještě zaplatí mnohonásobně více, než před nástupem Topolánkovy vlády, která před volbami naopak slibovala, že doplatky na léky nevzrostou.

David Rath upozorňoval v poslanecké sněmovně tehdejšího ministra Julínka, že jím zavedený systém nahrává jen farmaceutickým firmám a výrazně poškodí těžce nemocné pacienty. Jeho několikaletá zkušenost s tímto systémem dává tomuto tvrzení jednoznačně za pravdu.

David Rath důrazně žádá ministra zdravotnictví Hegera, aby urychleně předložil novelu, která současný chaotický, korupční a protipacientský systém stanovení úhrad léků z pojištění změní na systém, který je ve většině evropských zemí standardní. David Rath, který se problémy se stanovením úhrad a regulací léků dlouhodobě zabývá, nabízí ministru Hegerovi svoji expertní pomoc. Tento problém totiž není politický, ale je čistě odborný.

Je nutné současný systém učinit méně výhodný pro farmaceutické firmy, ale daleko výhodnější pro pacienty a lékaře.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama