ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2011 19:31:00

Návrhy zdravotní reformy ministra Hegera poškozují většinu občanů

Návrhy zdravotní reformy ministra Hegera poškozují většinu občanů

Dnes odstartovaná „tour“ ministra zdravotnictví Leoše Hegera, ve které chce ministr po celé republice ve velkých státních nemocnicích představit návrhy zdravotní reformy.

Dnes odstartovaná „tour“ ministra zdravotnictví Leoše Hegera, ve které chce ministr po celé republice ve velkých státních nemocnicích představit návrhy zdravotní reformy, připomíná namísto skutečné prezentace legislativních záměrů cirkusová vystoupení či vyprávěcí turné.

Ministr Heger se totiž snaží odborné veřejnosti představit reformu, která nebyla nijak projednána se sociálními partnery, veřejností či opozicí, nemá elementární podporu společnosti a veřejně proti ní vystupuje i vicepremiér vlády P. Nečase a lídr jedné z vládních stran Radek John.

Ministr Heger by tak měl před jakýmkoli vystoupením jasně říci, co vlastně lékařům a veřejnosti představuje - zda reformu vládní „neshody“, programové teze strany TOP09 či svoje vlastní názory na fungování zdravotnictví.

Návrhy, které ministr Heger dosud představil a které nazývá „reformou“ zdravotnictví, považuje ČSSD za nepřijatelné. Namísto reformy se totiž ministr spolu s koaličními poslanci snaží protlačit opatření, která ve finále poškodí většinu občanů naší země.

ČSSD považuje za nepřijatelné zejména tyto asociální plány ministra zdravotnictví:

-           Zdražení pobytu v nemocni ze současných 60 korun na 100 korun, kdy se navíc tyto poplatky nezapočítávají do sociálního ochranného limitu. Takové opatření je přímým útokem na sociálně nejslabší a solidaritu ve společnosti a vláda tím vědomě omezuje dostupnost zdravotní péče pro méně majetné.

-          Rozdělení zdravotní péče na ekonomicky lacinou a ekonomicky náročnou. Právě takové termíny používá v zákoně sám ministr Heger a jde v podstatě o rozdělení zdravotní péče pro bohaté a chudé. ČSSD je zásadně proti tomu, aby namísto lékařské diagnózy rozhodoval o potřebné a nutné léčbě pacienta obsah jeho peněženky. Taková snaha o dělení medicíny pro chudé a bohaté je nepřijatelná a je v rozporu i s ústavními zákony naší země.

-           Posílení vlivu zdravotních pojišťoven – to lze považovat za velice nebezpečnou snahu. Zdravotní pojišťovny nemohou hrát rozhodující roli v rámci našeho zdravotnictví, protože v jejich zájmu není zdraví občanů, ale snaha o co největší zisk. Snahy o jejich posilování by tak byly velmi špatnou zprávou pro zdraví nás všech.

-          Zrušení zákona o neziskových nemocnicích – ze strany ministra Hegera jde o nepřijatelnou snahu o privatizaci státních nemocnic. Příklady z minulosti, kdy při snaze o privatizaci několika státních nemocnic došlo k jejich postupné likvidaci a následkem pak k zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro občany, je odstrašujícím příkladem.

Sociální demokracie s těmito chybnými návrhy ministra Hegera, které poškodí většinu naší společnosti a ve finále budou znamenat rapidní zhoršení dostupnosti zdravotní péče a její postupnou privatizaci, zásadně nesouhlasí a uděláme vše pro to, aby nebyly přijaty.

David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama