ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2012 20:56:22

Odposlechy potvrdily, že VZP byla tunelována lidmi z ODS

Odposlechy potvrdily, že VZP byla tunelována lidmi z ODS

Komentář Davida Ratha ke kauze odposlechů Pavla Béma a Romana Janouška.

Kauza o ovlivňování chodu VZP bývalým primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem přes lobbistu Romana Janouška je jen dalším potvrzením správnosti vyhlášení nucené správy nad VZP v roce 2006, kterou ministerstvo zdravotnictví pod mým vedením na pojišťovnu uvalilo.

Spolu s nedávno „prasklou“ kauzou IZIP poukazují nyní zveřejněné odposlechy na fakt, že VZP byla roky tunelována lidmi z ODS či jejich blízkými kamarády. Tímto směrem šly souhrnně z VZP miliardy korun do soukromých firem.

Několikanásobně předražené smlouvy firem pana Janouška s VZP byly spolu se smlouvami s IZIP významnými důvody uvalení nucené správy nad VZP a důvodem odvolání tehdejší ředitelky Musílkové z čela VZP.

Ministerstvo při kontrole zjistilo, že firmy spojené s panem Janouškem poskytují pro VZP řadu služeb – třeba vydávání časopisu za částku převyšující sto milionů ročně, nebo protidrogové semináře za desítky milionů. Porovnáním tří nabídek na stejný časopis ve stejné kvalitě i distribuci pak vyšlo najevo, že jej lze pořídit za třetinovou částku! Pracovníci kontroly z ministerstva byli přitom v té době vystaveni anonymním výhružkám hrozícím až fyzickou likvidací.

Jako ministr zdravotnictví jsem přes nuceného správce nechal vypovědět smlouvy s firmou pana Janouška zastoupenou panem Radkem Johnem. Současně jsme zastavili platby směrem k těmto firmám stejně jako k IZIP.

Po volbách v roce 2006 ministr Julínek a jeho náměstek Šnajdr (současně nový předseda správní rady VZP) výpovědi stáhli a platby obnovili a to jak směrem k firmě Oraprint, tak směrem k IZIP. Tehdy jsem upozorňoval na to, že tunelování VZP pokračuje nadále. Nikdo však tomuto upozorňování nevěnoval náležitou pozornost. Dnešní vývoj mi dává bohužel za pravdu a to jak v kauze pana Janouška, Johna, Cabrnocha i Ouzkého.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama