ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2010 9:05:13

Vláda riskuje ohrožení životů statisíců pacientů

Vláda riskuje ohrožení životů statisíců pacientů

Vyzývám vládu Petra Nečase, aby nepodceňovala akci lékařského odborového klubu směřující k hromadným odchodům zdravotníků z nemocnic.

K exodu kvalitních a kvalifikovaných lékařů dochází několik let a celé zdravotnictví se potýká s nedostatkem lékařů.

Pokud by odchod zdravotníků v důsledku jejich vládou snižovaných platů zesílil, může dojít k úplnému zhroucení poskytování zdravotnické péče v některých oborech a budou redukována či zavírána jednotlivá oddělení v nemocnicích. Je tím ohrožena dostupnost a kvalita zdravotnické péče po celé České republice.

Zkušení lékaři mají u nás zhruba 30% plat ve srovnání se stejně postavenými kolegy v Německu a Rakousku. Tento poměr je ještě horší vzhledem k lékařům ve Velké Británii. Životní náklady v Česku jsou již dnes srovnatelné s těmi v ostatních zemích EU. V drtivé většině západoevropských zemí je přitom také značný nedostatek lékařů, který se v průběhu příštích let prohloubí. Z tohoto důvodu jsou kvalitní lékaři nedostatkovou komoditou prakticky všude a jejich ztráta je nenahraditelná.

Vláda Petra Nečase by tedy neměla riskovat ohrožení životů statisíců pacientů, kteří by mohli zůstat bez lékařské péče, ale měla by se zástupci lékařů seriózně vyjednávat s cílem přistoupit na jejich požadavky.

David Rath
stínový ministr zdravotnictví za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama