ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2010 9:58:37

Vláda škrtů

Vláda škrtů

Výkonný premiér Miroslav Kalousek se svým stínem Petrem Nečasem chtějí zachránit ekonomiku země tím, že vše seškrtají.

Škrtne se například 10% z platů zaměstnanců veřejného sektoru. V této sféře ale pracuje hodně lidí, často s nejvyšším vzděláním, kvalifikací a letitými zkušenostmi. Jde o lékaře, kteří nám už dnes utíkají za lepšími podmínkami do zahraničí. Dopadne to na zdravotní sestry a ošetřovatelky, těch také nemáme nazbyt a po mnohých rádi sáhnou třeba v Německu či Velké Británii. Odnesou to zaměstnanci pečující o nemohoucí staré lidi v domovech důchodců a o těžce postižené v sociálních ústavech. Za těžkou a obětavou práci dnes dostávají málo a vláda jim dá ještě méně. Ubere se i vědcům. Opět je to nedostatková kategorie, po které všude ve světě nadšeně sáhnou a uloví ty nejlepší a nejnadějnější.

Jen vzdělání a zdravotní péče u těchto vyjmenovaných profesí stála statisíce korun z našich daní. Každý z nich je takřka nenahraditelným originálem. Mnohé ale nyní díky Kalouskovi s Nečasem nadlouho ztratíme, část z nich ztratíme na vždy. Je to stejné jako bychom u nás těžili zlato a zůstaly nám jen náklady s tím spojené a veškeré zisky by mizely v cizině.

Platy nemají klesnout prý jen učitelům, neboť těm Věci veřejné před volbami slibovaly, že jim přidají. Nepřidají, navíc uberou z celkového rozpočtu na chod škol. Přitom z rozpočtu školy jde nejvíce peněz právě na platy učitelů, dále na plyn a elektřinu. Ostatní jejich náklady jsou často zanedbatelné. Pokud škola tedy dostane méně na provoz, tak logicky dostává méně i na platy. Učitelům tedy platy také klesnou, ne že ne. Jen se v médiích mluví o tom, že jako jediní dostanou přidáno. Je zajímavé, že se bystří novináři už neptají z čeho. Nicméně společenský efekt to splnilo. Učitelé dostanou méně, ale všichni ostatní zaměstnanci jim už dnes závidí, že mají dostat více. Vláda pěkně staví jedny zaměstnance proti druhým a sama se jim za rohem směje, jak to zbaštili i s navijákem. Nečas navíc přišel s dalším závistivým granátem - zaměstnancům v soukromé sféře už platy klesly, tak proč by neměly klesnout i těm státním. Platy v soukromém i veřejném sektoru se vzájemně často kopírují, tedy když přidá veřejná sféra, tak musí přidávat i část sféry soukromé, aby jí ta veřejná nepřetahovala lidi. Je to zákon konkurence. Když soukromá sféra ztratí konkurenci v růstu platů veřejné sféry, lze očekávat další pokles i zde.

Tedy koho ze soukromé sféry těší, že dojde i na platy ve veřejné sféře, tak se těší na infekci, kterou za chvíli chytí i on sám a šeredně na ni doplatí. Navíc takto masivní a široký pokles platů vede k poklesu koupěschopnosti obyvatel. Když lidé neutrácejí v obchodech, restauracích, květinářstvích, sklenářstvích, holičstvích, atd., tak majitelé těchto služeb vydělají mnohem méně a mnozí i zbankrotují. Na úřadu práce pak budou mít dost času přemýšlet, zda ve volbách volili správě. Kalousek s Nečasem nás spolehlivě ženou do mnohem hlubší ekonomické krize, sníží životní úroveň stovkám tisíc lidí, zvýší nezaměstnanost a výsledkem této vlády bude skutečnost, že naše země bude na konci jejího vládnutí podstatně chudší, než když se vláda ujímala odpovědnosti. Je s podivem, že se stále najde dost těch, kteří tomuto fandí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama