MUDr. Jan Marušiak, PhD.

kandiduje na 3.místě za TOP 09 v Libereckém kraji do PS
  • TOP 09
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2013 23:40:59

Bude Liberecký kraj, tak jak v minulosti již několikrát, kopírovat Prahu?

Bude Liberecký kraj, tak jak v minulosti již několikrát, kopírovat Prahu?

V blížících se volbách v Praze zřejmě zvítězí pravice a výsledky tak mohou být odlišné od ostatních krajů. V Libereckém kraji se jako v jediném /vedle Prahy/ podařilo v posledních krajských volbách sestavit vládu bez socialistů či komunistů.

Postarali se o to především starostové, vedení hejtmanem Martinem Půtou a ve veřejnosti populární místní hnutí Změny, které sází na prvky přímé demokracie, protikorupční strategii a přispívá tak k tomu, že jak sociální demokracie, tak komunisté, nejsou v LK příliš silné. Dlouhodobé souručenství ODS a ČSSD v Liberci vedlo k řadě problematických projektů, se kterými veřejnost nebyla spokojena a od těchto stran se odvrací.Navíc obě v minulosti silné strany nemají tentokrát ve svém čele opravdu silné osobnosti. Populární starostové sázejí na dobrou znalost místních poměrů a každodenní kontakt s občany kraje při řešení jejich problémů. Veškeré veřejné zakázky se díky úsilí hejtmana Půty podařilo povinně zveřejňovat na webu kraje a může tak být příkladem i pro centrální úroveň. Spojenectví topky se starosty je pro parlamentní volby logické, společně v minulosti prosadili v Parlamentu důležitý zákon o rozpočtovém určení daní, díky jemuž přichází do menších měst a vesnic větší finační částka než dřív. O tom, zda se v Libereckém kraji podaří tak jak je předpokladem v Praze porazit ČSSD a komunisty, může rozhodnout zdánlivá maličkost. Populární Změna, která rovněž kandiduje, by musela v celé republice získat více než 5% hlasů, aby hlasy voličů pro ni nepropadly. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se toto hnutí přes 5% hranici v ČR přehouplo. Ani referendum, které mělo zvednout občany z křesel obýváků a ze zahrádek aby vyjádřili svůj názor na prodej majetku města, neoslovilo příliš mnoho lidí a bylo tak neplatné. Bylo by škoda, kdyby hlasy pro Změnu od občanů propadly - dosavadní celostátní preference tomu ale nesporně nasvědčují. Tyto hlasy mohou být významným jazýčkem na miskách vah, jak to v Liberci dopadne. Díky popularitě hejtmana a oblíbenosti starostů by to VŠICHNI příznivci současné krajské koalice měli zohlednit. Může se tak stát, že se zopakuje výsledek z krajských voleb a Praha spolu s Libereckým krajem porazí levici. Dozvíme se to již 26.10. večer. Přiďte proto k volbám a NEODJÍŽDĚJTE ! na chalupy dříve, než vhodíte svůj hlas.

www.janmarusiak.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama