ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2015 16:55:00

O odpovědném hospodaření podle pražské ODS

O odpovědném hospodaření podle pražské ODS

“Cílem ODS bylo vždy hospodařit odpovědně.” Nějak se těmto slovům pražského místopředsedy Portlíka nechce věřit.

Tomáš Portlík ve svém článku (zde) předestřel kritiku předvolebních slibů a deficitního hospodaření ministra financí Babiše. Nejde mi teď o to s kritikou polemizovat, avšak nelze si nevšimnout, že kritik sám má s deficitními rozpočty své dlouholeté zkušenosti.
Pan Portlík, místopředseda pražské ODS, místostarosta městské části Praha 9 a nejvlivnější člen městské rady Prahy 9 spravuje už druhé volební období finance Vysočan, Proseka a přilehlých částí města. Každoročně předstupuje před zastupitelstvo s rozpočtem, který vždy neopomene označit za vyrovnaný, a dodá, že je to právě ODS (potažmo jejich pravicová koalice s TOP09), kdo k tomuto fiskálnímu úspěchu hlavní měrou přispěl.
Jenže rozpočty Prahy 9 jsou vyrovnané jen na papíře. Něco mezi čtvrtinou a třetinou příjmů každého "vyrovnaného" rozpočtu předloženého ODS v uplynulých několika letech totiž pocházelo z prodeje obecního majetku - převážně z rozprodávání bytového fondu. Nechme teď stranou, že se v rámci tzv. privatizace prodává obecní majetek (tedy majetek všech občanů Prahy 9) hluboko pod cenou vybrané skupině (tedy existujícím nájemníkům), čímž obec přichází o stamilionové částky. ODS na Praze 9 si tak prodejem majetku obce kupuje hlasy obyvatel, čímž se málo liší od slibujícího Babiše.
Ještě významnější však je, že pan Portlík dosud nebyl ochoten či schopen na opakované naléhání zastupitelů za Stranu zelených přijít s plánem, jak příjmy z “privatizace” alespoň neprojídat v běžných výdajích či při stavbě velmi drahých parků, ale investovat je do takových projektů, které by zajistily příjmy obce i v době, kdy už nebude co prodávat. Tady by jistě přirovnání s Venezuelou taky celkem sedělo.
Tomáš Portlík je tedy v pozici člověka, který nese poslední šperky své manželky do zastavárny, aby si mohl koupit alespoň snídani, a přitom se posmívá sousedovi, který poslední brož projedl už včera a dnes si na snídani musí půjčit. K odpovědnému hospodaření to, podle mého názoru, má daleko.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama