MUDr. Jaroslav Krákora

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2010 11:07:08

Dopis od zaměstnanců zdrav. ústavu Ústí nad Labem

Dopis od zaměstnanců zdrav. ústavu Ústí nad Labem

Řeč na 77. schůzi PSP ČR, 18.3.2010

Vážené dámy, vážení pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci, obrátili se na mne pracovníci zdravotního ústavu Ústeckého kraje, kterých je asi kolem 170 s problematikou zdravotních ústavů. Napsali celkem pěkný, stručný a vystihující dopis, který tu problematiku popisuje. Probírali jsme to na výboru, ale bohužel ve výboru pro zdravotnictví nikdo z náměstků ani paní ministryně nebyli přítomni. Byli řádně omluveni, to je pravda. Byl tam pouze pan náměstek Plíšek pro legislativu, který říkal, že s touto problematikou není seznámen.

Takže mi dovolte, abych já vám tady tento dopis Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem přečetl, pak bych event. i si dovolil přednést usnesení.

Postup Ministerstva zdravotnictví České republiky ve věci restrukturalizace zdravotních ústavů. K datu 1. 4. 2010 dle plánu Ministerstva zdravotnictví mají ze 14 zákonem definovaných zdravotních ústavů vzniknout pouze dva zdravotní ústavy, a to Zdravotní ústav se sídlem v Praze a Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. To je v rozporu s platným zněním zákona č. 258/2000 Sb., § 86 o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. V oficiálním materiálu Ministerstva zdravotnictví (dokument restrukturalizace zdravotních ústavů z roku 2009), není činnost zdravotních ústavů pro restrukturalizaci stanovena. Centrum imunologie a mikrobiologie, dále CIM, v souladu se statutem zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, dodatek číslo 3 z 11. 7. 2007 zajišťuje mimo jiné specializovanou lékařskou péči v alergologii, klinické imunologii, očkování a cestovní medicíně. Provádí laboratorní vyšetřování biologického materiálu pro řadu lékařských oborů, zajišťuje preventivní vyšetřování při epidemiích, prevencí infekce HIV AIDS, prevenci nádorových onemocnění a civilizačních chorob. Dále monitoruje životní pracovní prostředí v rámci našeho ústeckého regionu. Zajišťuje také specializační a celoživotní vzdělávání lékařů i dalších odborníků ve zdravotnictví.

Odborné činnosti CIM Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem nejsou v plánu restrukturalizace stanoveny, a proto nemůžeme garantovat pacientům stávající zdravotní péči, ba přímo se obáváme snížení dostupnosti a kvality zdravotní péče v našem regionu, v lékařských oborech uvedených ve statutu Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem.

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí n. Labem finančně nezatěžuje daňového poplatníka, je plně soběstačnou příspěvkovou organizací, která již dva roky nečerpá dotace ze státního rozpočtu. /Myslím si, že to je velice důležité. /

Jsme přesvědčeni, že uskutečnění plánovaného kroku restrukturalizace zdravotních ústavů v České republice povede ve svém důsledku k převedení nezpochybnitelného práva plně rozhodovat a nést odpovědnost za úroveň diagnosticko-léčebné péče o naše pacienty mimo ústecký region.

Opakujeme, že navrhované slučování zdravotních ústavů v České republice je v rozporu s platným zněním zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů.

Vážený pane, vyzýváme vás, abyste se zasadil o prošetření postupu Ministerstva zdravotnictví a pozastavení restrukturalizace zdravotních ústavů. Tento dopis považujte též za petici ve smyslu zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním.

Toto je dopis ze Zdravotního ústavu Ústeckého kraje. Jsou pod ním podepsáni lékaři, kteří v tom zdravotním ústavu pracují.

Já bych si ještě dovolil, jestli mohu, pane místopředsedo, přednést současně návrh na usnesení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama