MUDr. Jiří Běhounek

kraj Vysočina
  • SOCDEM
  • Vysočina
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2019 22:41:00

Kraj letos poslal hasičům více než 27 miliónů korun, příští rok to bude víc

Kraj letos poslal hasičům více než 27 miliónů korun, příští rok to bude víc

Těsně před koncem roku 2019 lze ze statistik Kraje Vysočina vyčíst kolik bylo uvolněno z rozpočtu na podporu profesionálních i dobrovolných hasičů na území Vysočiny.

Nejvyšší položku ze souhrnného výdeje 27,6 miliónu korun představuje spolufinancování Kraje Vysočina při nákupu dopravních automobilů pro vybavení jednotek požární ochrany obcí. V letošním roce o krajskou spoluúčast požádalo 36 obcí a kraj uvolní více než 11,3 miliónu korun. Zbytek pokryje státní dotace a podíly obcí,“ popisuje tok krajských peněz náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla. 8,7 miliónů korun bylo určeno pro profesionální sbor k posílení investic pro rozvoj profesionálních jednotek a vypracování projektové dokumentace na stavbu nové výjezdové stanice v Jihlavě.

Další krajské peníze pomohly Krajskému sdružení dobrovolných hasičů Kraje Vysočina. 2,2 miliónu korun bylo rozděleno mezi jednotky sboru dobrovolných hasičů na pořádání soutěží v požárním sportu, vybavení mladých hasičů, zajištění preventivně výchovné činnosti na úseku požární ochrany a propagaci požární ochrany. Prostřednictvím grantových programů Fondu Vysočiny bylo rozděleno 3,6 miliónu pro obce na zajištění akceschopnosti jednotek a zhruba 1,3 miliónu korun na nákup elektrocentrál do vybavení jednotek obcí. „V tomto případě se jednalo o druhým rokem opakovaný grant, jehož existenci si chválí jak obce, tak ředitelství krajských hasičů. Program bude zopakován i v roce 2020. Máme totiž velký zájem, aby bylo funkční elektrocentrálou vybaveno co nejvíce jednotek obcí a byla zajištěna jejich soběstačnost v případě mimořádné události,“ vysvětluje hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Viditelný nárůst ve finanční podpoře Kraje Vysočina je podle Martina Kukly v případě podpory práce krajského sdružení dobrovolných hasičů. Zatímco letos jim byl rozpočet navýšen o 300 tisíc korun, příští rok si přilepší o dalších 300 tisíc korun, ty by měly pomoci především s organizací Mistrovství České republiky hry Plamen dětí do 15 let a dorostu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu, které se bude konat na Vysočině. Oproti roku 2018 letos dotace pro obě složky hasičů narostly celkem o 4,3 milióny korun.

Ve schválené částce 13,4 miliónů korun, se kterou rozpočet Kraje Vysočina počítá pro profesionální i dobrovolné hasiče v roce 2020 je opět pamatováno na investiční činnost, na rozvoj akceschopnosti, dovybavení jednotek požární ochrany obcí. Pozitivní informací je, že další peníze mohou získat profesionálové z jarního přerozdělení zůstatku hospodaření Kraje Vysočina. V tuto chvíli je ve hře uvolnění více než 4,5 miliónu korun navíc na pořízení šesti kapacitních nádrží na pohonné hmoty. Tyto nádrže by byly využívány v mimořádných situacích. Nádrže za přispění kraje pořídí Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina, který počítá s tím, že se dovybaví speciální manipulační technikou.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama