ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2011 16:06:46

Jednání v Moskvě budou mít výrazný dopad pro českou kulturu

 Jednání v Moskvě budou mít výrazný dopad pro českou kulturu

Návštěva českého ministra kultury v Rusku pravděpodobně posune vztahy obou zemí v této oblasti na vyšší diplomatickou úroveň. Resortní ministři si navíc co nejdříve vymění seznam kulturních akcí, které budou vzájemně podporovat.

Vrcholem dvoudenní pracovní návštěvy Ruské federace bylo jednání ministra kultury Jiřího Bessera s ruským protějškem Alexandrem Alexejevičem Avdějevem. Zásadním bodem jednání měl být podpis důležité meziresortní dohody o kulturní spolupráci. Ačkoli ruská strana dopředu prosazovala smlouvu nižší diplomatické úrovně, po osobním jednání obou ministrů to vypadá přesně naopak. Ruský ministr kultury navrhl posunout meziresortní dohodu na úroveň mezivládní.

„Takový krok by měl kromě určité diplomatické váhy i reálný praktický dopad na reálnou spolupráci českých a ruských umělců. Pochopitelně to nejdříve musím projednat s ministrem zahraničních věcí, ale já osobně bych to uvítal," řekl po jednání Jiří Besser.

Prozatím je každopádně podepsán meziresortní pracovní protokol obou ministrů, ve kterém se obě strany zavazují rozvíjet kulturní výměnu v oblasti hudby, divadelního a tanečního umění, audiovizuální tvorby, kinematografie, výtvarného umění, knihoven, muzeí, památkové péče, užitého umění a lidové tvorby.

„Já jsem využil příležitosti a pozval jsem pana ministra Avdějeva na zahájení Pražského Quadrienále, které začne v Praze letos v červnu," dodal Jiří Besser.

Došlo i na mediálně sledovanou výstavu kremelských sbírek na Pražském hradě. Oba ministři jsou připraveni maximálně podpořit snahu prezidentů obou zemí, aby se tuto unikátní akci podařilo uskutečnit. Jde zejména o nastavení vhodného legislativního rámce, který by umožnil poprvé vystavit vzácné sbírky v České republice. Přispět by k tomu mělo i setkání, na kterém Jiřího Bessera přivítala ředitelka kremelských sbírek Jelena Gagarina.

Moskevská muzea připravena na české výstavní projekty

Ministr Jiří Besser navštívil také několik významných moskevských muzeí, která plánují české výstavní projekty. Moskevské muzeum současného umění si Jiří Besser prohlédl společně s českým velvyslancem Petrem Kolářem. Muzeum, které je rovněž významným partnerem Českého centra v Moskvě uvede na podzim výstavu konceptuálního umělce Jiřího Kovandy a jedná se také o možnosti retrospektivní expozice uznávané české malířky Adrieny Šimotové.

V proslulém Puškinově muzeu předložil Jiří Besser ředitelce muzea projekt výstavy českého symbolismu Tajemné dálky, a garantoval jeho podporu ze strany MK ČR. Ředitelka muzea Irena Antonova ministrovu nabídku přijala a navrhla jako možný termín uspořádání výstavy rok 2013.


„Pokud by to vyšlo, tak máme po několika letech skutečně o plnohodnotnou prezentaci českého výtvarného umění v Rusku a navíc v Puškinově muzeu," uzavřel Jiří Besser svou pracovní návštěvu Ruské federace v Moskvě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama