MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2022 15:54:00

Snad lídři EU dokáží uspokojit požadavky turecké strany

Snad lídři EU dokáží uspokojit požadavky turecké strany

Komentář na facebookovém profilu k situaci s nelegálními migranty.

Po republice se nám toulají už tisíce nelegálních uprchlíků z jižních zemí a nemáme je pod kontrolou. Ministr vnitra Rakušan opět zareagoval tak o půl roku později až po silném nátlaku opozice.

Na schůzi výboru pro bezpečnost 6. října jsme projednali narůstající nelegální migraci a reakce MV a vlády na skutečnost, že do ČR denně pronikají přes slovenskou hranici stovky především Syrských uprchlíků. 

O tom, že se potulují na Moravě skupiny uprchlíků informoval plénum sněmovny už 6. září poslanec ANO 2011 Radek Vondráček. Informaci potvrdil na stejné schůzi ministr Rakušan, ale koaliční poslanci neschválili zařazení bodu řešení migrační krize do programu schůze. Takže vláda reagovala na situaci až 28. září nařízením ostrahy hranice se SR.

Proto jsem na výboru pro bezpečnost před 3 týdny jménem opozice předložil návrh usnesení s doporučením vládě ČR, aby jako předsedající země EU iniciovala jednání s Tureckem o zastavení proudu migrantů z Turecka. Na včerejším výboru nás ministr Rakušan informoval, že jednání již probíhají.

Tak „hurá“, snad lídři EU dokáží uspokojit požadavky turecké strany, protože bez jejich aktivního zastavení toku migrantů nás čeká neřešitelný problém.

Na včerejším výboru pro bezpečnost jsme ocenili, opožděné, ale správné rozhodnutí vlády na 10 dnů chránit Slovenskou hranici s následným prodloužením o dalších dvacet dnů. Diskutovali jsme na téma, že do ukončení ostrahy (tedy do 28.10.) není předpoklad zastavení migrace.

Proto jsme jako opozice předložili usnesení s požadavkem na vládu zajistit kontroly na hranicích a ve vnitrozemí i po 28.10. a také se Slovenskem a dalšími sousedními státy řešit naplnění readmisních dohod (vracení migrantů) a požadavkem schválit novou dohodu o spolupráci policií ČR a SR.

Všechny tyto návrhy nám poslanci koalice schválili, neodsouhlasili pouze bod, ve kterém jsme žádali o podporu pozměňujícího návrhu na posílení rozpočtu na rok 2022 o 600 mil. kč mj. pro krytí finančních potřeb na tyto mimořádné akce.
Z hlediska koalice nepochopitelné, protože personálně zdecimovaná policie nebude mít na přesčasy, které budou nezbytné.

Někdy máme pocit marného boje s vládou. Přesto to nevzdáváme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama