MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2023 11:41:00

Útok na důchodce nekončí. Co raději zatočit s inflací?

Útok na důchodce nekončí. Co raději zatočit s inflací?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání vlády o úpravě valorizace důchodů

 Vláda připravuje tři varianty navyšování důchodů, hledá, jak zákonné navyšování snížit. Všichni chápeme, že zásah vlády do penzijního systému je v současné době nutný. Je třeba ale postupovat v mezích zákona a Ústavy ČR. Přitom recept je relativně jednoduchý. Mít ministry, kteří zvládají řízení svých resortů, a tím pádem i řídit chod tohoto státu. Fialova vláda řízení státu nezvládá a je mezi třemi ekonomicky nejhoršími státy (z pohledu inflace) v EU.

Inflace je měřítkem pro zákonné navyšování penzí. Neschopnost vlády – nejvyšší inflace – souvislost více než jasná. Vláda vytlouká klín klínem a postupuje na úkor jednotlivých skupin obyvatel (důchodci, učitelé, OSVČ) a navrhuje kroky v rozporu s původním vládním prohlášením (zvyšuje daně, navrhuje poplatky ve zdravotnictví...) Recept je jednoduchý. Stačí jen kvalifikovaně tento stát řídit. Otázka zůstává. Je toho Fialova vláda ještě schopna?

Špičky koaličních stran budou v úterý řešit, jak upravit valorizace penzí, aby ušetřily státnímu rozpočtu. Zaměřit se chtějí i na předčasné důchody, jež se loni staly výhodnějšími než odchod do standardní penze v letošním roce. Takže útok na důchodce nekončí! Co raději zatočit s Inflací?

Velké řetězce na Slovensku na tři měsíce zastropují cenu vybraných potravin. U nás ministr zvedá varovný prst na řetězce. Právě zdražování potravin přispělo nejen Slovensku k zrychlení inflace. Cestou je také hlídat marže ... a snížit DPH. V Rakousku, Německu, Slovensku i Polsku je sazba DPH u potravin od 5 do 10 procent a konkrétně Polsko dokonce DPH u základních potravin snížilo na nulu.

U nás máme skoro nejvyšší inflaci v EU a stále se na lodi tančí … a nic se neděje. Jeden lidovec oškubává důchodce a druhý, místo aby něco dělal, zvedá varovný prst. Třetí lidovec Zdechovský řeší nějaké bitky českých dobrovolníků na Ukrajině. Tahle strana se fakt nepovedla … a doplácíme na to všichni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama