MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2023 16:57:00

Vyslechněme návrhy Číny a jednejme

Vyslechněme návrhy Číny a jednejme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čínskému návrhu mírového plánu

 Velký světový hráč Čína předložil svůj návrh „mírového plánu“. A světe div se, Volodymyr Zelenskyj chce se Si Ťin-pchingem jednat. No tak třikrát hurá. Bohužel americký prezident zatím reaguje zdrženlivě, cituji: „Neviděl jsem v (čínském) plánu nic, co by nasvědčovalo tomu, že obsahuje něco, co by bylo prospěšné někomu jinému než Rusku."

No spíš z toho plánu zásadně nevyplývá jednoznačný profit pro USA. Také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že na čínské návrhy se EU podívá „prizmatem toho, že si Čína vybrala stranu“. V tom je, myslím, celá esence téhle války. Velmoci si vybraly stranu, a nakonec všichni zjistí, že ten konec války na Ukrajině tak úplně nemohou potřebovat.

Je správný cíl, že Ukrajina musí porazit Rusko a vyhrát i za cenu statisíců životů na obou stranách fronty? Sám vidím možnost vyhlásit příměří s kontrolou konfliktní oblasti mezinárodními vojsky OSN (modré přilby). Tak by se vytvořil potřebný časový prostor pro další jednání "s chladnou hlavou" o podmínkách mírového řešení mezi UA a RF.

Jsem přesvědčen, že pozitivně zareagovat na mírovou iniciativu Číny ze strany všech aktérů má smysl. Vyslechněme návrhy Číny a jednejme. Jinak Ukrajinu čeká ještě dlouhá a krvavá válka bez jasného výsledku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama