MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2019 19:08:00

Nedejbože, aby došlo k blackoutu

Nedejbože, aby došlo k blackoutu

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 k návrhu zákona o nemocenském pojištění

 Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně a kolegové.

Já jsem bohužel na tom výboru pro zdravotnictví a sociální politiku, takže mě odpovědi zodpovědných pracovníků nemohly uspokojit.

Chtěla bych se vrátit k tomu, co říkala paní ministryně, že navazujeme na zrušení karenční doby. A v té době byla také slíbena tato neschopenka. Jestli to byla či nebyla dohoda na úrovni vlády, to nemohu soudit. Já se vracím k tomu, že zrušení karenční doby je chybou. Zaměstnavatelům jak kompenzace, které byly dojednávány, nestačí, tak také zavedení této elektronické neschopenky asi celou neblahou situaci pro zaměstnavatele nevyřeší. Zaměstnance to asi do té práce až tolik nepřivede.

Pokud se vrátím k samotnému projednávání této eNeschopenky, tak v Poslanecké sněmovně existoval návrh sněmovního tisku 204, který rušil původní zákon, který se nepodařilo včas realizovat. Pak se v Poslanecké sněmovně objevil tisk 333, který zaváděl 1. fázi a zůstal viset jako neprojednaný. K sněmovnímu tisku 204 pak pan poslanec Roman Sklenák načetl komplexní pozměňovací návrh, kterým zavedl právě tuto povinnost eNeschopenky.

Já to považuji za špatný legislativní postup a za nevyužití a obejití řádného připomínkového řízení. To mi opravdu zásadně vadí, protože shodu mezi zaměstnavateli a lékaři před sebou nemáme. Paní ministryně nám zde nastínila možnosti využívat dvojího přístupu, jak přes eRecept, tak přes portál České správy sociálního zabezpečení, a také to, které kroky lze předpokládat, aby mohla být neschopenka řádně uvedena do praxe. Na základě všech těchto slíbených kroků lze předpokládat účinnost od 1. ledna 2020.

V Poslanecké sněmovně se také paní ministryně Maláčová ohradila proti lidové tvořivosti poslanců. Já se omlouvám, myslím si, že já bych si dovolila ohradit také proti lidové tvořivosti úředníků Ministerstva práce a sociálních věcí, kteří slibují a pilotní projekty provádějí. Nicméně tyto pilotní projekty již dávno proběhnout měly a řádné připomínkové řízení také proběhnout mělo.

Pokud jde o elektronizaci celých systémů, o kterých zde byla řeč, no nedejbože, aby došlo k blackoutu. Já jsem také pro elektronizace, nicméně domnívám se, že cesta dobrovolného postupu, i když nepřinese ten kýžený benefit ihned, je správnější. S ohledem také na ústavní práva a na Listinu základních práv a svobod. To už je trošku jiná agenda, já osobně tento návrh, vzhledem k postupu, kterým prošel v Poslanecké sněmovně, nepodpořím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama