MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2019 19:43:00

Třináct znalců má zapsanou specializaci tzv. syndrom zavrženého rodiče

Třináct znalců má zapsanou specializaci tzv. syndrom zavrženého rodiče

Projev na 8. schůzi Senátu dne 2. 5. 2019 k návrhu zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech.

Děkuji za slovo, vážená paní předsedající, vážená paní ministryně. Já jsem již na VZSP otevřela otázku tzv. syndromu zavrženého rodiče. Jedná se o syndrom, který není uznán lékařskými autoritami, přestože jsem se ptala již tří ministrů, ministryně práce a sociálních věcí, ministra zdravotnictví a pana ministra spravedlnosti, v té době Pelikána, tak se mi sešly odpovědi na tuto otázku opravdu shodné. Ptala jsem se pana ministra spravedlnosti na tři otázky. Zaprvé, jaký je postoj ministerstva spravedlnosti k syndromu zavrženého rodiče. Zadruhé, speciálně, zda je možné, aby soudní znalci a následně soudy tímto syndromem operovali v odborných psychologických nebo psychiatrických vyjádřeních. Zatřetí, zda se touto otázkou bude ministerstvo spravedlnosti metodicky zabývat obdobně, jako to učinilo slovenské ministerstvo spravedlnosti. Nepopírám, že někdy v těch nešťastných opatrovnických sporech dochází i k tomu, že může dojít k manipulaci dítěte vůči jednomu z rodičů, nicméně tento syndrom není vědecky podložen, byla to definice amerického dětského psychiatra, profesora Gardnera, byla odmítnuta jako nevědecká.

Přesto máme u nás současných 134 soudních znalců se znaleckým oprávněním v oboru školství a kultura a z toho jich má 13 zapsanou specializaci tzv. syndrom zavrženého rodiče. Většina z nich byla jmenována soudními znalci již v 80. či 90. letech minulého století, avšak teprve v roce 2005 požádali, pouze se dvěma výjimkami, o zapsání uvedené specializace.

Ptala jsem se na to a pan ministr závěrem mi odpověděl, že potvrzuje, že pokud stát umožňoval zápis znalecké specializace syndrom zavrženého rodiče, a on se nám skutečně v opatrovnických sporech občas objevuje, pak je stále platná aktuální tato specializace u 13 soudních znalců a stát jim de facto uznal relevanci tohoto pojmu, s níž tak může pracovat jak objednatel znaleckého posudku, tak sám znalec.

Bylo mi přislíbeno na ministerstvu spravedlnosti, že se tímto problémem budou zabývat a posoudí, zda není namístě takto formulovanou znaleckou specializaci zrušit.

Děkuji mnohokrát, paní ministryně, a budu ráda za odpověď.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama