MUDr. Jozef Kochan

Kandidát č. 1 v Královéhradeckém kraji
  • Královéhradecký kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2010 18:41:46

Rozvoj zdravotnictví je nekonečný příběh

Rozvoj zdravotnictví je nekonečný příběh

Pokud bude mít progresivní směr, může být i se šťastným koncem!

Poslanec MUDr. Jozef Kochan zastává ve Sněmovně funkci místopředsedy ve zdravotním výboru. Ve své současné poslanecké práci vychází z dlouholeté zkušenosti lékaře - jeho specializace je radiodiagnostika. Svou praxi vykonával mimo jiné v nemocnici v Trutnově, kde byl 20 let primářem. Lékař a poslanec, jak to jde dohromady?
Zdravotnictví a politika spolu velice  úzce souvisí. Jde přece o veřejnou službu, do které můžeme všichni  mluvit, týká se každého z nás. A já  chci naslouchat všem, kteří mají konstruktivní  nápady. Rozvoj zdravotnictví nebude nikdy ukončen,  je potřeba ho dále rozvíjet k našemu prospěchu a dát mu progresivní směr.

Ve zdravotním výboru jste se  zabýval  tvorbou koncepce politiky veřejného, ale zejména soukromého zdravotnictví. Je o vás známo, že jste nejen pragmatik, ale že v sobě nezapřete i ekonoma. Všichni víme, že fungující zdravotnictví je především otázkou peněz. Kde tedy hledat potřebné zdroje a odpovídající finance?
Financování ve veřejném zdravotním pojištění je nutné projít radikální změnou, na které bych se i já sám rád podílel.  Současný pojištěnecký  systém financování totiž   umožňuje pouze udržování určitého stereotypu  úrovně zdravotnictví, neumožňuje  jeho plný rozvoj podle nejmodernějších vědeckých poznatků. Z toho nám pak vyplývá, že nejkvalitnější  péče  není dostupná pro všechny, kteří ji potřebují.

Díky svým znalostem zdravotnické problematiky jste byl aktivním účastníkem projektu Vize 2020 a také jedním z přednášejících odborníků na únorovém setkání s širokou veřejností  v Pardubicích. Mimo jiné jste na tomto fóru zmínil, že financování zdravotnictví musí projít ozdravnou kúrou. Máte na to nějaký recept?
Vše, co se vybere na zdravotní pojištění, se v témže roce utratí za veškeré zdravotní služby. Když se někdo   domnívá, že by měl mít péči zadarmo, pokud si platí  celý život  zdravotní pojištění, velice se plete. Zdravotní pojišťovny totiž nejsou banky, máme solidární systém, který  ovšem nestačí financovat zdravotní služby.  Existuje řešení,  o kterém však sociální demokraté  ruku v ruce s komunisty nechtějí  ani slyšet. Například ODS ve svém programu přichází s dalšími produkty jako jsou  připojištění,  osobní účty či  zdravotní spoření.   Je to náš cíl a také pravděpodobně způsob jak systém financovat, nechceme-li zvýšit zdravotní pojištění.

Levice se  netají s názory, že by v případě vítězství opět ráda dostala zdravotnictví a zdravotní pojištění pod „státní dozor“! Vyhrožuje také, že ODS chce privatizovat fakultní nemocnice.
My nebudeme v žádném případě privatizovat fakultní nemocnice ani zdravotní pojišťovny. Fakultní nemocnice transformujeme na univerzitní nemocnice na evropsky standardním neziskovém principu a na bázi spolupráce státu a univerzit. U zdravotních pojišťoven je nutné zvýšit jejich povinnosti při zajišťování zdravotní péče vůči svým pojištěncům. Stát nemůže pojišťovny řídit, ale musí mít kontrolu nad penězi ve veřejném zdravotním pojištění a nad kvalitou poskytovaných služeb.

Nemohu se vyhnout otázce poplatků ve zdravotnictví. ČSSD je v případě vítězství chce úplně zrušit. ODS ví, že bez spoluúčasti pacienta se moderní péče neobejde! Co s tím?
Především je potřeba odstranit chaos, který nyní kolem poplatků panuje. To je důsledek anarchie krajů pod vedením ČSSD. Zachováme námi zavedenou sociální ochranu občanů v podobě limitu spoluúčasti. Vždyť jen za loňský rok ochránil 250 tisíc lidí. Zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví se velmi positivně projevilo nápadným poklesem počtu výkonů u všech zpoplatněných zdravotnických služeb s výjimkou počtu ošetřovacích dnů v lůžkových zařízeních. Poklesly počty ošetření na LSPP o 41%, ambulantních ošetření o 17%. Došlo ke snížení počtu předepsaných receptů o 25%. Naopak, péče při hospitalizaci se zlepšila, zbyly prostředky na léčbu závažnějších nemocí, bylo provedeno větší množství plánovaných operací a významně se zkrátily čekací doby na tyto operace. Celkově tak zdravotnický systém mohl využít přes pět miliard korun z vybraných regulačních poplatků a dalších pět miliard korun na ušetřených nákladech. Celkem tedy zdravotnictví využilo deset miliard korun pro zkvalitnění léčebné péče. Tato číslo, myslím, hovoří za vše!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama