ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2010 13:05:43

Koncepce pro Afghánistán

Koncepce pro Afghánistán

Ministr obrany jednal s generálním tajemníkem NATO.

V rámci návštěvy, jejímž cílem je získat podporu pro navýšení české účasti v Afghánistánu, se generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen sešel s místopředsedou vlády a ministrem obrany Martinem Bartákem.

Jednání na ministerstvu obrany předcházelo setkání Anderse Fogha Rasmussena s premiérem Janem Fischerem a ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem.

V úvodu jednání s nejvyššími představiteli resortu obrany v čele s místopředsedou vlády a ministrem obrany Martinem Bartákem generální tajemník NATO poděkoval České republice za její dlouhodobou angažovanost a hodnotné příspěvky do aliančních operací v Kosovu a Afghánistánu.

Anders Fogh Rasmussen vyjádřil upřímnou podporu a poděkování České republice za vedení alianční vrtulníkové iniciativy, která má za cíl nalézt řešení nedostatku dostupnosti transportních vrtulníků pro alianční operace. V této souvislosti byl seznámen českými partnery s výsledky vrtulníkové konference, která se tento týden uskutečnila v Praze. Generální tajemník NATO vyjádřil přesvědčení, že tato mnohonárodní vrtulníková iniciativa, vedená Českou republikou, může sloužit jako model i pro další oblasti výstavby schopností Aliance.

Generální tajemník Aliance současně kladně hodnotil pokrok, kterého ČR dosáhla při transformaci svých ozbrojených sil. Zde Rasmussen vyzdvihl zejména míru nasaditelnosti a udržitelnosti pozemních sil AČR v zahraničních operacích.



  

Ministr obrany Martin Barták informoval generálního tajemníka NATO o záměru navýšení české účasti v Afghánistánu, který bude tento měsíc projednán oběma komorami Parlamentu.

Společný materiál ministerstev obrany a zahraničních věcí navrhuje posílit českou účast v Afghánistánu o dalších 55 osob – 15 vojenských policistů, kteří by pomáhali s výcvikem Afghánské národní policie, a jednotky radiolokátoru Arthur v počtu do 40 osob, k posílení bezpečnosti polské základny v provincii Ghazni.

Podle Anderse Fogha Rasmussena je předkládaný záměr v souladu s alianční strategií v Afghánistánu, která klade důraz na zvýšení bezpečnosti a výcvik afghánských bezpečnostních sil (národní policie a armády) tak, aby tyto byly schopny co nejdříve převzít odpovědnost za bezpečnost země do svých rukou. Zároveň s tím generální tajemník Aliance vyzval Českou republiku k dalšímu posílení výcvikových aktivit, zejména se zaměřením na výcvik afghánských vzdušných sil, na kterém se Česká republika již dnes úspěšně podílí výcvikem afghánských pilotů vrtulníků a technického personálu na letišti v Kábulu. Rovněž vyzval k posouzení možnosti vyslání speciálních zdravotnických kapacit. Martin Barták přislíbil, že ministerstvo obrany bude předložené návrhy podrobně analyzovat.

V souvislosti s opakovaným potvrzením Anderse Fogha Rasmussena o konání neformálního zasedání ministrů obrany NATO v Praze v únoru příštího roku, vyjádřil Martin Barták přesvědčení, že před konáním této významné události generální tajemník opět navštíví Českou republiku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama