MUDr. Martin Kuba

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2010 19:29:33

Jihočeské nemocnice jako akciovky obstály

Jihočeské nemocnice jako akciovky obstály

Výsledky jsou pro Jihočechy velmi příjemné.

Pohled na výsledky hodnocení českých nemocnic, které provedla společnost HealthCare Institute pro rok 2009, je pro Jihočechy velmi příjemný. Nemocnice byly hodnoceny ze tří hledisek - z pohledu spokojenosti pacientů, spokojenosti zaměstnanců a finančního zdraví. Nám Jihočechům přinesl výzkum dvě dobré zprávy. Za prvé, že v oblasti finančního zdraví se umístilo hned 5 nemocnic z Jihočeského kraje mezi první desítkou. A za druhé, že strakonická nemocnice se dokonce stala absolutním vítězem napříč oblastmi Spokojenost pacientů, Spokojenost zaměstnanců nemocnic a Finanční kondice pro rok 2009.

Přestože se v celé republice zdravotnictví potýká s nedostatkem financí, jihočeské nemocnice jsou díky svému finančnímu zdraví schopny samy investovat do oprav budov, stavby nových pavilonů a do nákupu moderních přístrojů. Hlavně díky tomu mohou Jihočeši využívat stále odbornější lékařskou péči. Už tedy nemusíme pacienty posílat do Prahy na operace srdce, nebo pro umístění kardiostimulátoru, neurochirurgické i ortopedické operace na špičkové úrovni jsou dostupné už i v našich nemocnicích.

Protože prostředí jihočeských nemocnic znám i jako lékař, mohu tedy vývoj hodnotit i z tohoto pohledu. Výsledkem dobrého hospodaření jsou nejen investice do přístrojů a nových pavilonů, ale i každoroční nárůsty platů zaměstnanců.

Jihočeská ODS stála v roce 2004 za projektem transformace jihočeských nemocnic na akciové společnosti. V té době byly jihočeské nemocnice příspěvkovými organizacemi, všechny byly ve ztrátě a z krajského rozpočtu v nich mizely miliony korun ročně. Jak se tento trend obrátil, ukazují nejen výsledky výzkumu, ale věřím že i každodenní zkušenosti jihočeských pacientů. Kolegové z ČSSD v předvolebních diskuzích často uvažovali o převodu nemocnic na neziskové organizace. Jsem rád, že nyní po ročním fungování krajské koalice se ukázalo, že cesta, kterou nastoupil kraj pod vedení jihočeské ODS byla správná, nemocnice zůstávají akciovými společnostmi, fungují dobře a jejich finanční zdraví je výborné.

Myslím, že je nyní na místě vyslovit pochvalu manažerům, kteří odvádějí v čele jihočeských nemocnic dobrou práci, a pokračovat v započatém úsilí, abychom v příštím roce obsadili ještě více předních míst v hodnocených kategoriích. Dobré hospodaření a finanční zdraví jihočeských nemocnic jsou pro to základní předpokladem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama