MUDr. Mgr. Ivan Langer

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2010 15:38:12

Řešme násilí na stadionech apoliticky

Řešme násilí na stadionech apoliticky

Řeč na 75. schůzi PSP ČR 11.3.2010

Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že téma sportu se stalo a je součástí přirozeného politického soutěžení před volbami, mi dovolte, abych z tohoto místa v obecné rozpravě k tomuto návrhu řekl, co si přeji a co si nepřeji v souvislosti s tímto návrhem. Ten návrh byl původně koncipován jaksi po dlouhých týdnech, neřku-li měsících intenzívní práce celé řady poslanců prakticky ze všech politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Je zde výstup v podobě usnesení výboru pro bezpečnost, který zachovává na jedné straně původní filozofii řešení diváckého násilí, spolupráce sportovních svazů a obcí, pořadatelů, vlastníků sportovních areálů a policie. Oproti původnímu návrhu tedy zůstává, pokud bude přijat tento pozměňující návrh, platný pouze seznam jeho předkladatelů.

A tím se dostávám k tomu, co bych si nepřál. Nepřál bych si, aby po velmi intenzivní, férové, věcné spolupráci poslanců ze všech politických stran, spolupráci se zástupci policie, Ministerstva vnitra a jednotlivých sportovních svazů po přijetí tohoto návrhu zákona byl tento zvednut a namalován jednou barvou jedné politické strany.

Co bych si oproti tomu přál? Přál bych si, aby témata navýsost věcná přestala být předmětem jednoduchých krátkodobých řešení a reakcí, aby přestala být zneužívána nebo využívána v jinak přirozeném politickém soupeření a aby to, co proběhlo při projednávání tohoto zákona, bylo mementem pro nás pro všechny. Když se odhodí emoce, když se odhodí plochá jednoduchá politika, jsme schopni se dohodnout. Návrh usnesení výboru pro bezpečnost je takovouto podobou dohody a já bych si tedy velmi přál, aby tento návrh zákona byl vnímán a byl prezentován jako konsensuální návrh zákona zpracovaný všemi politickými stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně.

To je tedy, co jsem chtěl říci k této věci a věřím, že se nestane to, co si nepřeji, protože pokud bude přijat tento návrh zákona oproti tomu původnímu, zůstává platný pouze jeho název. A současně si ještě víc přeji to, co jsem řekl, že si přeji. Děkuji za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama